Odnos snaga je bio 10:1 u korist protivničke strane.

Mitrovdanska ofanziva je nakon bitke za Koridor jedna od najvećih pobeda srpskog naroda u stvaranju Republike Srpske. Hrvatske snage su izvršile operaciju Lipanjska zora, u kojoj je srpsko stanovništvo proterano iz doline Neretva.

Nakon ove akcije, združene hrvatske i muslimanske snage krenule u dalje napade na Srbe u nameri da zauzmu celu Hercegovinu.

Pošto se određeni deo naroda već spremao u zbeg iz Trebinja, Vojska republike Srpske je pošto-poto želela da spreči egzodus pa je na Mitrovdan 1992. počela je bitka. Hrvatska vojska (HV), Hrvatsko vijeće odbrane (HVO), plaćenika i tzv. Armije BiH izvršile su združeni napad na istočnu Hercegovinu na frontu koji je bio dugačak od Popova polja do Boraka. Front je bio dugačak nekoliko stotina kolmetara pa su ga pokrivale 2 brigade, Nevesinjska i Bilećka.

Odnos snaga je bio 10:1 u korist druge strane. Hrvatske i muslimanske snage su na srpske položaje ispalili neverovatnih 15.000 - 20.000 granata. Ukupno su poginula 42 borca Nevesinjske brigade i preko 300 je ranjeno. Neprijatelj je, prema njihovim informacijama, imao 580 poginulih i preko 1.000 ranjenih.

Tokom Prve mitrovdanske ofanzive vojno sposobni muškarci su sa pripremanja slavskih trpeza otrčali na prve linije fronta. Deca su punila džakove sa peskom, majke i žene su kuvale, spremale džakove i organizovale snabdevanje i izvlačenje ranjenih, lakši ranjenici su svi krenuli na front, a starci su uzimali puške i stajali rame uz rame sa sinovima i unucima na prvim linijama odbrane. Jednog od najboljih specijalaca HVO ubio srpski kuvar tog dana pucajući iz obične puške papovke koja mu se našla pri ruci.

Drugu mitrovdansku ofanzivu su 1994. izvele jedinice tzv. Armije BiH tako što su kroz položaje Nevesinjske brigade u pozadinu ubacivale svoje grupe. Na Mitrovdan 1994. poginula su 22 borca, dok je 140 ranjeno.

Na kraju rata će se ispostaviti da je ovo bila jedna od najznačajnih bitaka u borbi za stvaranje Republike Srpske.

IZVOR: YT / debeljaca1

Autor: Redportal.rs

#Mitrovdanska ofanziva

#Nevesinje

#bileća