Za vreme vladavine kneza Miloša ukinut je feudalizam.

Knez Miloš Obrenović rođen je 18. marta 1780. u Gornjoj Dobrinji u Užičkoj nahiji. Njegovi roditelji Teodor i Višnja su pre Miloševog rođenja već imali brakove i decu, zajedno su dobili Miloša, Jovana i Jevrema.

Miloš je prezime dobio po prvom suprugu svoje majke Višnje Urošević, Obrenu Martinoviću. Bio je oženjen Ljubicom Vukomanović sa kojom je imao 4 ćerke: Petriju, Savku, Gabrijelu i Mariju, i 3 sina: Todora, Milana, Mihaila.

Nakon pada Prvog srpskog ustanka 1813. i Karađorđeve smrti, Srbija je zapala u veoma neizvesnu situaciju.

IZVOR: YT / darkotasovac

Nakon pada Prvog srpskog ustanka 1813. Srbi pod vođstvom Miloša Obrenovića podigli Drugi srpski ustanak u Takovu 23. aprila 1815. Ohrabren pobedom kod Paleža, Miloš se sa vojskom uputio preko Valjeva, koji su prethodno oslobodili, na front kod Ljubića.

Sporazum kneza Miloša i Marašli Ali paše podrazumeva dvovlašće, odnosno da paša ima vlast nad Turcima i njihovim posadama po gradovima gde su njihovi zapovednici muselimi, dok Miloš dobija vlast nad stanovništvom i knezovima, koji će ubirati narodni porez i davati ga Narodnoj kancelariji, a ona isplaćivati Porti.

Za vreme vladavine kneza Miloša ukinut je feudalizam i prisajedinjeno je 6 nahija Hatišerifom iz 1883. Takođe je donet i Sretenjski ustav, a Srbija se svrtala među retke zemlje koja je imala ovaj pravi akt.

IZVOR: YT / Макарије Чудотворац

Knez Miloš je preminuo 14. septembra po starom, odnosno 26. septembra po novom kalendaru 1860. u 80 godini, u Dvoru u Topčiderskom parku. Sahranjen je u kripti Saborne crkve Svetog Arhangela Mihaila u Beogradu.

Nakon njega vlast je preuzeo njegov sin Mihailo Obrenović.

Autor: Redportal.rs

#Miloš Obrenović

#Srbija

#knez