Dugo bila potpuno zaboravljena

Na današnji dan 1948. godine umrla je Mileva Marić, srpska matematičarka i prva supruga Alberta Ajnštajna.

Rodila se 1875. godine u Titelu. Njen otac Miloš je bio austrijski podoficir i pripadnik Šajkaškog bataljona, a kasnije vrlo angažovan u Srpskoj narodnoj radikalnoj stranci Jaše Tomića i Srpskoj čitaonici u Novom Sadu. Po prirodi očeve službe, rasla je u Vukovaru, Rumi, Kaću i Novom Sadu. Milevin mlađi brat Miloš Marić postao je ugledni naučnik u Sovjetskom Savezu, šef katedre za histologiju na univerzitetu u Saratovu i jedan je od pionira kloniranja.

Mileva ja završila Realnu gimnaziju u Sremskim Karlovcima i bila odličan učenik. Međutim, kako su austrougarski propisi ograničavali više obrazovanje žena, morala je školovanje nastaviti u Kraljevskoj srpskoj školi u Šapcu. Studije medicine je započela na Univerzitetu u Cirihu, ali se ubrzo prebacila na studije matematike i fizike na Državnoj politehničkoj školi, gde je bila jedina devojka u svojoj studijskoj grupi i tek 5. žena ikada primljena u ovu školu. Tu je upoznala i pet godina mlađeg Alberta Ajnštajna.

Studije je potom nastavila u Hajdelbergu, ali se vratila u Cirih. Februara 1902. godine u Novom Sadu je rodila kćerku, iz vanbračne veze sa Ajnštajnom. Potom su dobili sinove Edvarda i Alberta, koje su krstili u Nikolajevskoj crkvi u Novom Sadu.

Njihov brak je zapao u krizu 1914. godine, kada prestaju da žive zajedno, a do razvoda je došlo 1919. godine. Kada je 1922. godine Ajnštajn dobio Nobelovu nagradu, novčani deo nagrade poslao je Milevi. Ostatak života je provela vrlo teško, sve do smrti 1948. godine. Sahranjena je u Cirihu, iako ima inicijativa da njeni posmrtni ostaci budu preneti u Srbiju.

Autor: redportal.rs

#Ajnštajn

#Mileva Marić Ajnštajn

#albert ajnštajn

#mileva ajnštajn

#mileva marić