Veruje se da Sveti Vasilije miri zavađene, ukroćuje samovoljne, zbratimljuje razbraćene i isceljuje bolesne.

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Svetog Vasilija Ostroškog, čije se mošti kao velika svetinja čuvaju u manastiru Ostrog, u Crnoj Gori i mesto su hodočašća za vernike svih religija.

Poklonička putovanja naroda u Ostrog počela su još za zemaljskog života Svetog Vasilija, nastavljena su po proslavljenju njegovih svetih moštiju i traju i danas. Osim praznika Svetog Vasilija, dani sabora u Ostrogu su Trojičindan, Petrovdan, Ilindan i dan Uspenja Presvete Bogarodice. U te dane u Ostrogu se okuplja i po deset, dvadeset hiljada pobožnih poklonik, piše magazin.novosti.rs.

Čuda koja su se dogodila prilikom molitvi Svetom Vasiliju su mnogoborjna. Jedno verovanje kaže da oni koje se zavetuju da će na Svetog Vasilija otići na Duhove u manastir Ostrog, njihova bolest ili bolest njihovih bližnjih  biće kao "rukom odnesena".

Ako rešite da potražite pomoć ovog sveca, od sutra treba da počnete strogi post koji treba da traje sve do Trojica ili Duhova i da odete na Ostrog i tamo se pričestite. Ako poznajete osobu koja se sprema na ovakvo putovanje, trebalo bi da joj odnesete ulje, tamjan i pamuk da sa sobom ponese i da to ostavi kod sveca "da prenoći".

Pamuk, ulje i tamjan koji su nošeni na Ostrog treba čuvati za "ne daj Bože".

Danas po narodnom verovanju ne bi trebalo da obavljate teške poslove, ali valjalo bi da se očisti kuća, kako bi, prema verovanju, čitave godine u domu vladali harmonija i mir. 

Još jedno verovanje kaže da danas treba da seiskreno pomolite čudotvorcu – veruje se da će svaka iskrena želja iz dubine srca biti ispunjena.

Veruje se da Sveti Vasilije miri zavađene, ukroćuje samovoljne, zbratimljuje razbraćene i isceljuje bolesne.

Autor: magazin.novosti.rs

#Sveti Vasilije Ostroški

#Vasilije Ostroški

#svetac