Velika čuda su se dogodila u ovoj svetinji

Jedan od najposećenijih manastira SPC danas je manastir Tumane. Bratstvo manastira je u poslednjih nekoliko godina uradilo veliki posao i postigli su nešto zaista neverovatno. Ljudi iz svih krajeva države ali i van naših granica dolaze u manastir Tumane kako bi se pomolili Bogu i našli svoj mir.

Velika čuda su se dogodila u ovoj svetinji, što privlači sve veći broj vernika da isceljenje potraže u ovom manastiru. Neretko se isprem manastira mogu videti veliki redovi vernika koji žele da uđu u manastir i poklone se pred Svetim Zosimom.

Ako ste se nekada pitali kako je manastr Tumane dobio ime, evo priče o tome.

Miloš Obilić, osnivač manastira Tumane, često je išao u lov. Jednim odlaskom u lov slučajno je ranio Zosima Sinajita. Zosim je bio jedan od monaha, veliki molitvenik i duhovnik, koji je došao u Srbiju za vreme vladavine kneza Lazara. Miloš ga je brzo odveo u svoj dvor kako bi mu pomogao i izlečio ga. 

Međutim, Zosim je predosetio svoju smrt i reče Milošu: „Tu mani…“ što znači „nema leka“ – ostavi me tu da umrem.

Zbog velike griže savesti, Miloš sagradi manastir, u koji je položio Zosimove kosti. Dok je zidao manastir, stigao mu je poziv od kneza da ide u boj. U pozivu je pisalo „Tu mani, pa dođi na Kosovo“. Na kraju, od dvostrukog Tu mani, manastir dobija naziv Tuman.

Autor: srbijapodlupom.com / redportal.rs

#Sveti Zosim

#milos obilic

#tumane