Ako nekada budete obilazili u Havanu, obavezno obiđite i spomen-kuću Ernesta Hemingveja

Ernest Hemingvej bio je američki pisac i novinar, rođen je u Ouk Parku 1899. Od oca je nasledio avanturistički duh te je tokom života živeo na više lokacija, a najviše se zadržao na imanju La Finka na Kubi. 

Bio je aktivni učesnik i ratni dopisnik Prvog svetskog rata, Grčko-turskog, Španskog građanskog i Drugog svetskog rata gde je stekao ogromno iskustvo koje će mu pomoći u toku stvaranja svojih dela. 

Na Kubansko ostrvo je došao preko Ki Vesta radi sportskog ribolova, čiji je bio pasionirani obožavalac. U Havani mu se najvise dopao stari deo grada La Habana Vjeha, koja je stavljena pod zaštitom Uneska i pretvorena u pešačku zonu. Opuštenost i gostoljubivost stanovnika gradu daju posebnu draž te se preselio u Havanu 1939. i živeo je ovde na imanju sve do 1960.

Kuća koju je Hemingvej kupio je kolonijalna građevina čije je dvorište puno zelenila, okružena palmama uz pogled na morsku pučinu. Otvorena je tokom cele godine, pa je dnevno poseti par stotina poklonika Ernesta Hemingveja i njegovih dela. Kubanci su kuću pretvorili u muzej i čini vam se da je ovde vreme stalo, kao kada je Papa, kako su Kubanci zvali Hemingveja, ovde živeo i pisao.

IZVOR: YT / Cuba Journal

Ako nekada budete odlučili da odete na Kubu i budete želi da obiđete mesta gde je slavni američki pisac boravio trebalo bi svakako da posetite i marinu Barlovento, koja se danas zove Hemigvejeva marina i nalazi se u neposrednoj blizini njegovog imanja. Iz nje je svojom jahtom Pilar isplovljavao u lov na sabljarke, a verovatno mu je jedna od tih plovidbi dala inspiraciju za roman Starac i more.

Autor: redportal.rs

#Hemingvej