Jedan stručnjak kaže da je "smrtni uzdah" znak sigurne smrti

"Ništa u životu se ne mora osim umreti", stara je narodna izreka. Smrt je neizbežna i zato se ljudi trude da o njoj ne razmišljaju.

Ali šta se dešava sa osobom pre nego što umre i da li se taj trenutak može prepoznati? Jedan stručnjak kaže da je "smrtni uzdah" znak sigurne smrti koja će nastupiti u naredna 23 sata, piše Njujork post.

Ovo se dešava u vreme kada osoba ne može da proguta. Osoba koja se približava smrti diše drugačije, a taj jedinstveni zvuk je deo tog fenomena, kaže dr Danijel Marel sa američkog Univerziteta u Alabami. Iako je zvuk zastrašujući, lekari uveravaju da osoba ne oseća nikakav bol. U takvom slučaju, medicinski stručnjak takođe može pomoći u ublažavanju bolova osobe tako što će je okrenuti na stranu da bi očistio disajne puteve.

Ostali znaci brze smrti uključuju konfuziju, često zevanje za više kiseonika, gubitak svesti i ponavljanje, promenu mirisa tela, anksioznost, tamne modrice i ljuštenje kože. Prošle godine, neurolog dr Kameron Šo otkrio je šta se dešava 30 sekundi pre nego što neko umre. Kaže da već u prvih 10 do 20 sekundi gubimo osećaj sebe, priliku za razmišljanje. On tvrdi da na kraju tunela zaista postoji svetlost, ali to ne mora da znači da postoji život posle smrti.

- Znamo da se ovaj fenomen dešava u vreme kada mozak više ne prima kiseonik - rekao je on. Čovek u tom trenutku zaista razmišlja o svom životu i nekim uspomenama i čini mu se da je život lep pred njegovim očima. A sva vantelesna iskustva nisu stvarna, to je samo trik u našem mozgu, naglašava dr Šo.

Autor: redportal.rs

#Nauka

#SMRT

#ljudi

#čovek