Arheolozi otkrili specijalan "tron"

Arheolozi u Izraelu su otkrili veoma veoma drugačiju verziju jednog kraljevskog trona - otkrili su veoma retku WC šolju koja svoje poreklo vodi iz biblijskih vremena.

Privatni WC i šolja, otkrili su izraelski arheolozi nakon iskopavanja u blizini Beit Shatz turističkog kompleksa u Jerusalimu. Prema njihovim nalazim toalet je korišćen pre čak 2.700 godina.

Toaleti možda i jesu veoma banalna stvar u velikom delu sveta, ali su u antici bili ekstremno retki. Ko god da je sedeo na ovom tronu najverovatnije je bio ekstremno moćna osoba. Zapravo, privatni toalet mogu sebi samo da priušte najbogatiji i najuticajniji.

Toalet je nekada nadgledao Davidov grad, istorijsko ime koje je nosilo najranije naselje na mestu gde će stajatu Jerusalim i Solomonov hram. Toalet se sasstoji od četvorougaone osobe, sa wc šoljom isklesanom od krečnjaka. Ispod wc šolje bila je velika septička jama u kojoj se nalazilo više životinjskih kostiju i grnčarije.

U wc-u je takođe bilo i više minijaturnih posuda. Prema naučnicima u njima su se držala aromatična ulja koja su osvežavala vazduh tokom "olakšavanja". 😁😁😁

Autor: redportal.rs

#Arheologija

#Izrael

#WC

#toalet