Svako ko je posmatrao veverice kako skupljaju i lupaju orahe ili lešnike mogao je da pretpostavi da su društvene i snalažljive životinje

Veverice imaju osobine ličnosti slične čoveku, tvrdi se u novoj studiji Kalifornijskog univerziteta u Dejvisu, za koju se navodi da je prvi naučni rad koji je dokumentovao "ličnost" tih životinja.

Svako ko je posmatrao veverice kako skupljaju i lupaju orahe ili lešnike mogao je da pretpostavi da su društvene i snalažljive životinje. Sada su istraživači životinja u Kaliforniji otkrili osobine ličnosti nalik ljudskim, i to baš kod veverica.

Studija je objavljena ovog meseca u časopisu Animal Behavior, a njeni autori tvrde da je to prvi istraživački rad koji je analizirao "ličnosti veverica" koje žive u zapadnom delu SAD i Kanadi.

Istraživanje je uključivalo niz naučnih testova na glodarima, kao što je posmatranje toga kako reaguju na sliku u ogledalu, ali i fizičko približavanje vevericama u divljini.

Podaci prikupljeni tokom trogodišnjeg perioda doveli su analitičare do zaključka da su smelije i aktivnije veverice pokrivale više terena i da su bile uspešnije u prikupljanju hrane nego one "stidljivije", manje aktivne. Agresivnije veverice imale su i veći pristup predmetima, npr. kamenju, kojima mogu da se brane od predatora, otkrila je studija.

- Činjenica da veverice imaju ličnost možda ne izgleda iznenađujuće - navodi se u uvodu u studiju na veb-stranici Univerziteta u Dejvisu.

- Ali naučno područje istraživanja ličnost životinja relativno je mlado, kao i tvrdnje o uzročno-posledičnim vezama - navode istraživači.

Na primer, hrabrije, agresivnije veverice mogu da pronađu više hrane ili da brane veću teritoriju, međutim, njihovo rizično ponašanje može ih učiniti i ranjivijima i izloženijima rizicima.

Kampus Univerziteta u Dejvisu, dom je velikog broja običnih veverica koje se često viđaju na drveću, a tu su i druge vrste životinja. Vodeći autor nove studije Džeklin Alajperti i njene kolege istraživači, koristili su i ovakvo okruženje za prikupljanje podataka, a inače se broj studija o ponašanju veverica stalno uvećava.

- Linija proračunatosti kod ličnosti životinje može biti posebno važno otkriće kada se predviđaju odgovori divljih životinja na nove uslove, poput promena ili uništavanja staništa usled ljudskih aktivnosti - rekla je Alajperti.

Autor: redportal.rs

#ljudi

#ponašanje

#veverice