Zaklinjem se sada svome rodu, ginem za slobodu!

Ukazom od 5. aprila 1920. godine, kao sećanje na povlačenje kroz Albaniju u ratu 1915. godine, ustanovljena je Albanska spomenica. Pravo na Spomenicu imali su svi koji su bili na vojnoj dužnosti prilikom prelaska Albanije, kao i članovi stranih vojnih misija koji su se zajedno sa srpskom vojskom povlačili preko Albanije. Spomenica je u obliku dvoglavog orla sa srpskim štitom na grudima i kraljevskom krunom na gornjem delu.

Na njenom aversu ispod orla je medaljon uokviren lovorovim vencem sa profilom glave Aleksandra Karađorđevića, uokvireno natpisom: SVOJIM RATNIM DRUGOVIMA ALEKSANDAR. Na reversu je natpis u 3 reda: ZA VERNOST OTADŽBINI. Ukaz je predviđao kovanje Spomenice od bronze (medaljon) i posrebrenog platiniranog dvoglavog orla. Ukazom od 6. novembra 1921. godine Spomenicom je odlikovano 142.148 oficira, podoficira, kaplara, redova, obveznika činovničkog reda i sveštenika

IZVOR: YT / Cache & Djavo

Pesma grupe Cache & Djavo govori o tužnoj priči i sudbini koja je snašla neke od potomaka hrabrih ratnika koji su zaslužili ovo odlikovanje.

To je orden od moga đeda Tanasija prote, dobio ga posle Albanske golgote. Pamtim tu njegovu pesmu za ratne nedaće i priču kako je tamo ostao bez braće.

Autor: redportal.rs

#Albanska golgota

#Prvi svetski rat

#albanska spomenica