Najbolji opstaju 💪💪💪

Kafa postoji otprilike stotinu ili možda hiljadama godina, a prvi kafić u Konstantinopolju (Istanbul) u Turskoj sagrađen je 1475. godine po imenu KivaHan. Tek 1645. godine kafići počeli da nastaju u zapadnim zemljama.

Možda je bilo mnogo kafića izgrađenih tokom proteklih vekova, ali samo nekoliko ih je opstalo do danas.

CAFÉ LE PROCOPE: PARIS, FRANCE (1686)

Foto: Wikipedia.org/Superlionhard

Sicilijanski kuvar Procopio Cuto u Parizu je 1686. godine sagradio veličanstven kafić. Kafić Le Procope smatra se najstarijim svetskim ugostiteljskim objektom koji služi kafu za poznate ljude kao što su Volter, Bendžamin Frenklin, Tomas Džeferson i mnogi drugi.

CAFFÈ FLORIAN: VENICE, ITALY (1720)

Foto: Wikipedia.org/S.A.C.R.A. srl

Posle 340 godina, ovaj kafić u Italiji i danas priprema jednu od najboljih kafa. Caffe Florian služi ljudima poput Lorda Bajrona, Prusta i Čarlsa Dikensa.

ANTICO CAFFÈ GRECO: ROME, ITALY (1760)

Foto: Wikipedia.org/ LluisdeZamora

Nicola Della Maddalena je osnovala sada 260-godišnju kafanu. To je druga najstarija u Italiji posle Caffe Florian. Prema istoriji, većina poznatih književnih autora stvorila je svoja remek-dela u Antico Caffe Greco, uključujući Čarlsa Dikensa, Hansa Kristijana Andersena, Marka Tvena, Lorda Bajrona, Džona Kitsa, Meri Šeli, Getea i Orsona Velsa.

CAFÉ CENTRAL: VIENNA, AUSTRIA (1876)

Foto: Wikipedia.org/ Clayton Tang

Cafe Central možete pronaći u srcu Beča, što sugeriše njegovo ime. Smatra se jednom od istorijskih znamenitosti Beča, koja služi ne samo tradicionalnu kafu već i sorte peciva i jela.

CAFFÈ REGGIO: NEW YORK, U.S.A. (1927)

Foto: Wikipedia.org/ Michael Bednarek

Malu kafanu smeštenu u selu Greenvich Village osnovala je 1972. godine Domenico Parisi, koja je poznata po tome što je donela prvu espreso-mašinu u SAD. Takođe se verovalo da je Caffe Reggio kafić koji je predstavio "originalni kapucčino" u Americi.

Autor: redportal.rs

#Beč

#Njujork

#espreso

#kafa

#kafić

#paris

#rim

#venecija