Na Preobraženje Gospodnje pešaka od Loznice do Tekeriša

Društvo za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. Loznica i ove godine će organizovati ‘’Marš na Cer’’ pod motom ’’Bog junačku dušu da im prosti.’’. Učesnici šestog marša okupiće se u četvrtak kod lozničke Crkve Pokrova Presvete Bogorodice i odatle pešice, na put dug četrdesetak kilometara, krenuti u pola sedam ujutru.

Kretaće se stazama Lozničkog odreda iz 1914. godine i od Loznice će do cilja proći kroz Lipnički Šor, Kozjak, Gornji Dobrić, Jadransku Lešnicu, Joševu, Milinu i Trbosilje. Društvo je pozvalo sve pojedince i grupe građana koji ’’poštuju svoju istoriju’’ da im se pridruže i učestvuju u maršu. Prošle godine uprkos pandemiji tradicija nije izostala i peti marš je organizovan, ali nije bilo pešačenja nego su njegovi učesnici do Tekeriša stigli u organizovanoj automobilskoj koloni.

Foto: Centar za negovanje tradicije

Prethodnih godina deonicom marša prolazilo je po više stotina učesnika svih generacija, a organizatori se nadaju da će dobar odziv biti i sada i da će mnogi tako odati počast junacima koji su na Ceru ostvarili prvi srpsku i savezničku pobedu u Velikom ratu, avgusta 1914. godine.

Inače, povodom obeležavanja 107. godišnjice Cerske bitke za četvrtak je gradska uprava omogućila besplatan autobuski prevoz do Tekeriša. Polazak autobusa je u devet časova sa parkinga kod Železničke stanice, a povratak u Loznicu je posle završne svečanosti, tri sata kasnije.

Autor: kurir.rs

#Loznica

#Tekeriš

#cerska bitka

#marš na cer