Za ovaj zločin niko nije odgovarao

Danas se navršava 26 godina od granatiranja izbegličke kolone iz Republike Srpske Krajine. Hrvatsko vazduhoplovstvo potpomognuto NATO snagama dodatno su namerno ponovili istoriju. Petrovačka cesta bila je opet puna krvi kao ona iz Ćopićeve pesme.

Granatiranje kolone se dogodilo 7. avgusta 1995. u selu Janjila nedaleko od Bosanskog Petrovca, tačnije na mestu poznatijem kao Petrovačka cesta.

Poginuli su: poginuli su Darinka Drča (68) i njeni unuci Jovica Drča (6) i Mirjana Dubajić (21), brat i sestra Nevenka (11) i Žarko (9) Rajić, Krstan Vuković (44) i njegov sin Darko (13), Branko Stjelja (72) i njegov sin Mirko (34), kao i Mika Kovačević (83). Skor 50 osoba je ranjeno, od čega najviše dece, dok su među stariji ostajali doživotni invalidi.

Dušan Drča je u bombardovanju izgubio majku Darinku, sina Jovicu i sestru od tetke Mirjanu, a on zbog rana proveo godinu dana u bolnici. U žutom kamionu Mirjana (21) nađena je obezglavljena, a Jovici je sprženo lice.

Takođe, u naletu hrvatskih aviona u belom šleperu Lika transa nalazili su se Krstan Vuković, sin Darko i deca od komšija Nevenka i Žarko Rajić. Komšija Jovica Piplica i Krstanov otac Obrad spasli su se samo zahvaljujući ispadanju iz vozila od jačine udara.

Treće vozilo je bilo mercedes i u njemu se nalazila porodica Stjelja iz Benkovca. Mirko Stijelja je obezglavljen, a njegovom ocu Branku, je glava prepolovljena. Vedrana Stjelja, Mirkova supruga se vodi kao indirektna žrtva, preminula je 20 dana kasnije, nakon što porodila u Srbiji. Posmrtne ostatke oca Branka i sina Mirka pronašao je 6 godina kasnije vlasnik placa kada se vratio na svoje imanje.

O porodici Stjelja goovrla je ćerka Aleksandra i sin Savo.

IZVOR: YT / BN TV

Na mestu gde su stradale srpske izbeglice, postavljeni su krst i mermerna ploča na kojima su ispisani podaci o počiniocima, žrtvama i vremenu njihove pogibije.

IZVOR: YT / Вјеронаука - наука Живота

Autor: Redportal.rs

#Hrvatska

#bombardovanje