Grad, koji je kontrolisao ulaz u Egipat na ušću zapadnog kraka Nila, dominirao je vekovima pre osnivanja Aleksandrije

Ronioci su otkrili retke ostatke vojnog broda u drevnom potopljenom gradu Heraklion nekada najvećoj egipatskoj luci na Mediteranu i pogrebni kompleks koji ilustruje prisustvo grčkih trgovaca.

Grad, koji je kontrolisao ulaz u Egipat na ušću zapadnog kraka Nila, dominirao je vekovima pre osnivanja Aleksandrije u 331. pre Hrista. Uništen i potopljen zajedno sa širokim područjem delte Nila od nekoliko zemljotresa i plimnih talasa Heraklion je ponovo otkriven 2001. godine u zalivu Abu Kir blizu Aleksandrije, danas drugog najvećeg grada u Egiptu.

Vojno plovilo, koje je otkrila egipatsko-francuska misija predvođena Evropskim institutom za podvodnu arheologiju (IEASM), potonulo je kada se srušio čuveni hram Amuna uz koji se vezao u drugom veku pre nove ere. Preliminarna studija pokazuje trup 25-metarskog broda ravnog dna, s veslima i velikim jedrom, izgrađen je u klasičan tradicinalni način i takođe je imao osobine drevne egipatske gradnje, saopštilo je egipatsko ministarstvo turizma i starina.

U drugom delu grada, misija je otkrila ostatke velikog grčkog pogrebnog područja koje datira iz prvih godina 4. veka pre nove ere, navodi se.

Ovo otkriće prelepo ilustruje prisustvo grčkih trgovaca koji su živeli u tom gradu - reklo je ministarstvo, dodajući da je Grcima bilo dozvoljeno da se tamo nastane tokom kasnih faraonskih dinastija.

Izgradili su svoja svetilišta u blizini ogromnog hrama Amona. Oni su istovremeno uništeni i pronađeni su njihovi ostaci pomešani sa ostacima egipatskog hrama.

Autor: redportal.rs

#Egipat

#grčko groblje

#vojni broj