Rat se vodio između jedne grupe šimpanzi i separatista iz te grupe

Šimpanzijski rat Gombe bio je silovit sukob između dve zajednice šimpanzi u nacionalnom parku Gombe Strimu u Tanzaniji, koji je trajao od 1974. do 1978.

Dve grupe su svojevremeno bile ujedinjene u zajednici Kasakela. Do 1974, istraživač Džejn Gudal primetila je raspadanje zajednice. Tokom perioda od osam meseci, velika grupa šimpanza odvojila se od južnog dela Kasakele i preimenovana u zajednicu Kahama. Separatiste je činilo šest odraslih muškaraca, tri odrasle žene i njihovi mladunci. Kasakela je ostala sa osam odraslih mužjaka, dvanaest odraslih ženki i njihovim mladuncima.

Tokom četvorogodišnjeg sukoba, svi muškarci iz zajednice Kahama su ubijeni, efikasno rasformirajući zajednicu. Pobedonosna Kasakela se zatim proširila na dalju teritoriju, ali ih je kasnije odbila druga zajednica šimpanza.

Prvu krv prolila je zajednica Kasakela 1974. godine kada je skupina šest Kasakela mužjaka čiji su članovi bili, napala u zasedi izolovanog mužjaka Godi iz zajednice Kahama dok je jeo na drvetu. Ovo je bio prvi puta kada je viđeno kako jedna šimpanza namerno ubija drugu šimpanzu. Nakon što su ubili Godija, pobedničke šimpanze neobuzdano su slavile, bacajući i vukući grane, popraćeno krikovima i vriscima.

IZVOR: YT/Discovery UK

Nakon što je Godi ubijen, iduće ubijene šimpanze bile su De i Hju. Nakon njih ubijen je i stari Golijat koji je bio u relativnim prijateljskim odnosima sa susednom Kasakela zajednicom tokom ubistava. Međutim, njegova dobrota nije bila uzvraćena te je i on ubijen. Samo su tri Kahama mužjaka preostala: Čarli, Snif, i Vili Vali koji je bolovao od dečje paralize. Čarli je bio iduća žrtva ubistva, bez mogućnosti da neprijatelju uzvrati udarac. Nakon njegove smrti, Vili Vali je nestao i nikad više nije pronađen.

Preostali mužjak zajednice Kahama, mladi Snif, uspeo je preživeti više od godinu dana. Neko se vreme činilo da je možda pobegao nekoj drugoj zajednici ili da je ponovno primljen u zajednicu Kasakela, no nije bio te sreće. Njega je također ubila zajednica Kasakela. Od ženki iz zajednice Kahama, jedna je ubijena, dve su nestale, a tri su pretučene te su ih oteli mužjaci Kasakela zajednice. Posle tih događaja zajednica Kasakela uspešno je zauzela bivši teritorij zajednice Kahama.

IZVOR: YT/National Geographic

Ovi teritorijalni dobitci nisu bili trajni. Pošto je zajednica Kahama nestala, sada je zajednica Kasakela graničila sa zajednicom Kalande. Zajednica Kasakela brzo se odrekla većinu svoje nove teritorrije zbog superiorne snage i broja članova zajednice Kalande, te zbog nekoliko nasilnih pograničnih sukoba. Zatim, kada se zajednica Kasakela vratila na sever, maltretirala ih je zajednica Mitumba čiji je broj članova bio veći od broja članova Kasakela zajednice. Nakon nekoga vremena neprijateljstva su zamrla i uspostavljeno je redovno stanje.

Studija objavljena 2018. godine u American Journal of Physical Anthropology zaključila je da je rat u Gombeu najvervatnije nastao kao posledica borbe za vlast između tri visoka cenjena muška člana zajednice koju je pogoršala neobična oskudica plodnih ženki. 

Autor: redportal.rs

#rat

#rat majmuna

#šimpanze