Kako bi spremio ispraćaj radio je prekovremeno jer je silno želeo da ode u vojsku 💙

Koliko je odbrana košara značjna za našu zemljiu ljudi uviđaju nakon više od 20 godina. Još jedan heroj koji ne bi smeo da bude zaboravljen je i Milenko Božić. Vojnik Božić rođen je rođen 7. februara 1979. u Laćarku u blizini Sremske Mitrovice.

Milenko je nažalost za veoma kratko vreme ostao bez bake a nedugo zatim i bez majke. Da nesreća nikad ne dolazi sama govori i činjenica da mu nakon majke umire i deda. Milenko, brat, otac ostaju da se bave zemljoradnjom i bore, kako bi preživeli u tokom ratnih 90-tih.

Kako bi koliko toliko pomogao porodici posle završene srednje škole, odmah se zapošljava u svojoj struci - mesar. Nadimak Kunc je dobio po svom idolu, švajcarskom fudbaleru Štefanu Kuncu.

Milenko je držao je do te tradicije i gledao da ispoštuje sve kako dolikuje. Pošto je bilo jako teško organizovati ispraćaj radi je i prekovremeno samo da bi skupio za taj bitan dan. Kada je odlazio u vojsku 1998. bio srećan, što je ispraćaj spremljen kako je i želeo i što odlazi na dugo isčekivano odsluženje vojnog roka.

Vojsku je služio prvo u Zaječaru kao graničar. Nakon obuke, biva prekomandovan u 53. granični bataljon Prištinskog korpsusa karaula Košare. Od odlaska u vojsku septembra 1998. nikada nije dolazio na odsustva. 

Sa drugarima je kontaktirao putem pisama. U pismima koje je slao se nije žalio, niti pokazivao strah. Pisao je da uvek spreman da pomognu državi, pa makar idali život.

Poginuo je tokom izvršenja borbenog zadatka, od strane šiptarskih terorista, na Opljazu kod Musine kuće na Vaskrs 11. aprila 1999. godine. Sa njim tom prilikom poginuli su vodnik Ivan Vasojević Jaguar, Darko Bjelobrk, Predrag Bogosavljević i major Lister.

Odlikovan je Ordenom za zasluge u oblastima odbrane i bezbednosti prvog stepena.

Otac Boško gubitka sina nikada nije mogao da preboli i posle nekoliko godina umro je od tuge. Milenkov stariji brat Anđelko, posle očeve smrti ostao je da se sam stara o domaćinstvu i da čuva sećanje na Milenka kao i svi drugari iz Laćarka.

Foto: Facebook.com/Moj Grad Sremska Mitrovica

Autor: Redportal.rs

#Košare

#kunc

#milenko bozic