Pobusani ponedeljak uvek pada u prvi ponedeljak posle Tomine nedelje i prvi posle Vaskrsa.

Pobusani ponedeljak je naziv dobio po narodnom običaju da se grobovi pokojnika pobusavaju toga dana busenjem sveže zelene trave. Pobusani ponedeljak je, dakle, praznik namenjen upokojenima i spada u jedan od zadušnih dana.

Foto: Južna Srbija

Foto: Pixabay.com

Pobusani ponedeljak uvek pada u prvi ponedeljak posle Nedelje Antipashe - Tomine nedelje, i za taj dan se na grob iznose sveže obojena crvena jaja koji je sačuvan od Vaskrsa. Ta jaja koja se kucaju o spomenik i upokojeni se pozdravljaju sa "Hristos Vaskrse".

Tim predivnim običajem iskazujemo svoju ljubav i poštovanje prema umrlim srodnicima sa kojima želimo da podelimo radost Vaskrsenja Hristovog, radost pobede nad smrću. To je i način ispovedanja naše vere u večni život, i u naše opšte Vaskrsenje. Na kraju se donešena jaja podele sirotinji.

Na Pobusani ponedeljak se odlazi na groblja, uređuju grobovi, postavlja kamenje na sve četiri strane oko groba, i pobusava zemlja između, odnosno, prekopava površinski sloj zemlje. Vuk Karadžić navodi da se ovaj dan ponegde naziva i "Ružičalo" ili "Družičalo", jer se tog dana, između ostalog, sade i ruže na grobljima.

Autor: redportal.rs

#Pobusani ponedeljak

#groblje

#praznik

#vaskrs