Fiat 1100 na poklon je dobila od svoje sestre 😊

Princeza Ksenija Petrović Njegoš bila je žena ispred svog vremena. Bila je 8. po redu dete knjaza Nikole Petrovića. Rođena je na dvoru na Cetinju 1881 g. Za razliku od starijih sestara koje su se obrazovale u Rusiji, Ksenija je odrastala i obrazovala se na Cetinju. Govorila je ruski, francuski i nemački jezik. 💪

Znanje je dopunjavala čestim putovanjima. Prema nekim izvorima, trebalo je i da postane supruga Aleksandra Obrenovića, ali to se nije dogodilo i Ksenija nikada nije postala kraljica. Sa ostatkom porodice Crnu Goru je napustila u 35. g. života. Do smrti je živela u Francuskoj.

Foto: Vikipedija/Momir Alvirović

Ksenija je imala 2 velike strasti: fotografiju i automobile, obe neobične za žene u to vreme. U bavljenju fotografijom koristila je moderne tehnike, zahvaljujući kojima je ostavila mnogobrojna svedočanstva iz Crne Gore tog vremena, kao i iz svakodnevnog života kraljevske porodice. U Francuskoj, nažalost, Ksenija je prekinula bavljenje fotografijom.

Ono po čemu je Ksenija takođe ostala upamćena je činjenica da je bila prva žena na Balkanu koja je vozila automobil. 🚗 U pitanju je bio automobil marke fiat 1100, koji joj je poklonila sestra, kraljica Jelisaveta.

IZVOR: FB / Jugopetrol AD

U Dvoru na Cetinju i danas se čuvaju Ksenijine fotografije, između ostalih i jedan u kojima su sačuvane fotografije automobila i vozača iz njenog okruženja.

Autor: redportal.rs

#Jelisaveta Savojska

#Ksenija Petrović

#Nikola Petrović

#cetinje

#fotografija