Pokušaj samoubistva je izvršen na dan kad je Srbija usvojila Zakon o saradnji sa haškim tribunalom.

Bivši ministar policije i funkcioner SPS-a Vlajko Stojiljković rođen je 1937. u Maloj Krsni. Završio je gimnaziju u Požarevcu, a potom i Pravni fakultet u Beogradu.

Pre nego što je postao ministar profesionalnu karijeru započeo je kao sudski pripravnik u Opštinskom sudu u Požarevcu zatim prelazi u policiju i postaje načelnik SUP-a Požarevac. Nakon policije prelazi u privredu, radio kao generalni direktor Poljoprivredno-industrijskog kombinata u Požarevcu, nedugo zatim postaje potpredsednik Privredne komore Jugoslavije, a potom i Privredne komore Srbije.

Samo 4 dana nakon ubistva ministra policije Radovana Stojičića Badže, Stojiljković je postao Ministar unutrašnjih poslova. Na to mesto predložio ga je tadašnji premijer Mirko Marjanović.

U maju 1999. tužilac tribunala u Hagu Luiz Arbur je podigla optužnicu protiv Vlajka Stojiljkovića i drugih visokih srpskih državnika za zločine tokom rata na Kosovu i Metohiji.

Na stepenicama ispred zgrade tadašnje Skupštine SRJ, 11. aprila 2002. posle 19 č. Vlajko Stojiljković je izvršio pokušaj samoubistva. Srbija je nekoliko sati pre događaja usvoila Zakon o saradnji sa haškim tribunalom. Dva dana kasnije, 13. aprila u 21.30 č. preminuo je u Urgentnom centru u Beogradu.

Njegov sin Vladimir je takođe izvršio samoubistvo 2004.

IZVOR: YT / AP Archive

Autor: redportal.rs

#Srbija

#jugoslavija

#pokušao samoubistvo

#vlajko stojiljkovic