Sajt Vikipedia danas je predstavio "univerzalni kodeks ponašanja" čiji je cilj suzbijanje dezinformacija, zloupotrebe i manipulacije na poznatoj onlajn enciklopediji.

Novi kodeks ponašanja prenela je fondacija Vikimedija, koja upravlja Vikipedijom, a u tekstu se proširuje postojeća politika u borbi protiv "negativnog ponašanja".

Primenom Kodeksa ponašanja sprečavaće se pokušaji iskrivljavanja i manipulacije sadržajem na Vikipediji, najvećoj onlajn enciklopediji kojom uglavnom upravljaju dobrovoljci.

"Naš novi univerzalni kodeks ponašanja napravljen je za novo doba interneta jer želimo da naše zajednice saradnika budu pozitivno, sigurno i zdravo okruženje za sve", rekla je predstavnica fondacije Vikimedija Ketrin Maher (Katherine).

Prema njenim rečima, novi kodeks ponašanja biće obavezujući dokument za sve koji učestvuju u radu Vikipedije.

Tekst kodeksa je napisan uz pomoć 1.500 dobrovoljnih radnika Vikipedije sa pet kontinenata i na 30 jezika. Uključuje jasne definicije o uznemiravanju i neprihvatljivom ponašanju.

Cilj je sprečavanje bilo kakve zloupotrebe moći i uticaja sa namerom zastrašivanja, kao i namerno pisanje lažnih ili netačnih sadržaja.

Usvajanje kodeksa dolazi usred sve većeg pritiska na internet platforme da kontrolišu kampanje manipulacije i dezinformacija, koje se mogu koristiti u političke ciljeve ili za promociju stvaranja podela ili nasilja.

Autor: AP Beta

#Vikimedija Srbije

#Vikipedija

#wikipedia