Drvo je pronađeno pored šetališta u blizini mesta gde je nekada bila šuma.

Arheološka otkrića ne prestaju da iznenađuju, jer nakon otkrića nekoliko parazita u kosti dinosaurusa i insekta ubice sa netaknutim genitalijama, sada su naučnici iz Grčke otkrili okamenjeno drvo čije su grane i koreni i danas netaknuti nakon 20 miliona godina.

Ovo otkriće se dogodilo na ostrvu Lezbos tokom radova na izgradnji puta u blizini drevne šume. Drvo je prevezeno sa lokaliteta pomoću posebne udlage i metalne platforme.

Foto: Printscreen YouTube/Noticieros Televisa

To je prvi put da je drvo pronađeno u tako dobrom stanju, sa svojim granama i korenjem, otkako su započeta iskopavanja 1995. godine, rekao je profesor Nikos Zuros iz Prirodnjačkog muzeja.

IZVOR: YT / UnoTV

Okamenjena šuma Lezbosa, nalazište od 15.000 hektara zaštićeno od strane UNESCO-a, rezultat je erupcije vulkana pre 20 miliona godina koja je pokrivala lavom ostrvski suptropski šumski ekosistem. Fosilizovano drvo, dugo oko 19 metara, sačuvano je debelim slojem vulkanskog pepela nakon njegovog pada. Na istom mestu su pronađeni brojni plodovi voća i kosti životinja iz tog kraja.

- Ovo jedinstveno otkriće sačuvano je u odličnom stanju. Nakon istraživanja ćemo uspeti da otkrijemo koje je drvo u pitanju - rekao je Zuros.

Foto: Printscreen YouTube/Noticieros Televisa

Autor: redportal.rs

#Arheologija

#Otkriće

#fosilni ostaci

#lezbos

#okamenjeno drvo