Misija prikupljanja uzoraka mogla bi da bude korisna kako bi se otkrilo više o kometama poput ove

Istraživači su koristili blisku infracrvenu kameru svemirskog teleskopa Džejms Veb da otkriju prvi poznati slučaj vodene pare oko komete Rid (engl. Read) u glavnom asteroidnom pojasu, takođe poznatom kao komete glavnog pojasa. ☄️

Naučnici su pretpostavili da komete mogu da sačuvaju vodeni led tako relativno blizu Sunca, ali do sada nisu imali čvrste dokaze. Generalno su očekivali da će komete ostati u Kajperovom pojasu ili Oortovom oblaku. Oba su dovoljno udaljena od Sunca da led može da se zadrži.

Međutim, otkriće je postavilo novu zagonetku. Dok ugljen-dioksid obično predstavlja 10 procenata potencijalno isparenog materijala u kometi, Vebovi instrumenti ga nisu otkrili u Ridu. Smatra se da se raspršio tokom milijardi godina ili da se Rid formirao u delu Sunčevog sistema koji nije imao ugljen-dioksid.

Rid je jedno od prvih nebeskih tela na osnovu kojih je ustanovljena kategorija kometa glavnog pojasa. Veb teleskop je prvi instrument dovoljno moćan da detaljno proučava takve komete.

Biće potrebno više zapažanja da bi se razumelo da li je Ridov nedostatak ugljen-dioksida slučajnost ili je situacija slična i sa drugim kometama glavnog pojasa, piše Tportal.

Misija prikupljanja uzoraka mogla bi da bude korisna kako bi se otkrilo više o kometama poput ove. Kajperov pojas počinje otprilike na ivici Neptunove orbite, dok je Oortov oblak udaljen otprilike dve svetlosne godine.

Autor: Tportal

#Nauka

#istraživači

#kometa

#naučnici

#vodeni led