Skoro polovina novouočenih objekata je bila neupadljiva i "ljudskog porekla"

Američka obaveštajna agencija registrovala je prošle godine 510 neidentifikovanih letećih objekata (NLO), pokazuju podaci sa kojih je skinuta oznaka tajnosti i navodi se da je to povećanje od 144 objekta u odnosu na 2021. godinu, kada je urađena prva procena, prenosi danas BBC.

Prema izveštaju, skoro polovina novouočenih objekata je bila neupadljiva i "ljudskog porekla", ali više od 100 i dalje ostaje nepoznatog porekla.

U dokumentima o susretima sa NLO, koje američke vlasti nazivaju neidentifikovani leteći fenomeni, piše da oni nastavljaju da se događaju u "organičenom ili osetljivom vazdušnom prostoru, naglašavajući opasnost po bezbednost i nacionalnu sigurnost".

Od 366 novih izveštaja o tim letelicama, u 26 slučajeva se radilo o dronovima, u 163 o balonima koji se koriste u specifične svrhe, dok je šest objekata pripisano otpadu. Kada je reč o 171 objektu, prema izveštaju ne postoji dovoljno informacija da bi oni bili identifikovani i svrstani u bilo koju kategoriju.

- Neki od ovih nekarakterističnih NLO demonstrirali su neobične leteće karakteristike, performanse i zahtevaju dodatne analize - navodi se u izveštaju.

Izveštaj je objavljen kako bi se destigmatizovala iskustva sa NLO i poboljšala bezbednost vazdušnog saobraćaja. Nijedan od objekata, prema izveštaju, ne može da se poveže sa vanzemaljskim aktivnostima, prenosi euronews.rs.

Prošlog meseca podsekretar Pentagona za odbranu Ronald Moltri rekao je medijima da nijedan od slučajeva nije takav da bi bilo ko bio uveren da se radi o objektu vanzemaljskog porekla.

- Nismo videli ništa što bi sugerisalo da se radi o poseti vanzemaljaca ili nešto slično tome - dodao je on.

On navodi da se nastavljaju napori da se identifikuju objektia a dok se to ne reši, smatraće se da su neprijateljski nastrojeni.

Autor: euronews.rs

#NLO

#Vanzemaljci

#leteći objekti

#ufo