Iako je objavljeno 250 stranica dokumenata, neka pitanja i dalje ostaju nerazjašnjena

Nakon što je Nikola Tesla pronađen mrtav u svojoj hotelskoj sobi, januara 1943. godine, predstavnici Kancelarije za imovinu vanzemaljaca američke vlade zaplenili su mnoga dokumenta koji se odnose na rad 86-godišnjeg pronalazača.

Bio je to vrhunac Drugog svetskog rada, a Tesla je tvrdio da je izumeo moćno oružje od čestica poznato kao "zrak svetlosti" koje se moglo pokazati neprocenjivo u haosu koji se događao. Sa tim u vezi, da ne bi rizikovali da njegova tehnologija padne u ruke američkih neprijatelja, vlada je uletela i preuzela svu imovinu i dokumentaciju iz njegove sobe.

Šta se dogodilo sa njegovim fajlovima od tog momenta, kao i šta se na njima nalazi ostala je misterija... Nakon godina teoretisanja o mogućim tajnama i prikrivanjima, FBI je objavio 250 stranica tih dokumenata. Međutim, čak i sa puštanjem ovih stranica, na mnoga pitanja nije dobijen odgovor, a neki fajlovi dalje nedostaju.

Kada je Tesla umro, njegova imovina trebalo je da nasledi njegov bratanac Sava Kosanović koji je u tom momentu bio ambasador Jugoslavije u SAD. Neki su smatrali da Sava pokušava da preuzme kontrolu nad dokumentima kako bi informacije učinio dostupnim neprijatelju, pa su čak razmišljali i da ga uhapse. Kada je 1952. godine, Kosanovic proglašen zakonitim naslednikom, Teslina dokumenta i drugi materijali poslati su u Beograd u Muzej Nikole Tesle gde se i dan-danas nalaze. Međutim, iako je FBI zabeležio 80 kutija Teslinih stvari, samo 60 je stiglo u Beograd.

Što se tiče, Tesliniog navodnog oružja, stric Donalda Trampa, Fred Tramp je dobio zaduženje da proceni njegove radove i utvrdi da li sadrže "bilo kakve ideje od značajne vrednosti". Fred je izvestio da njegova analiza pokazuje da "dokumenta ne sadrže funkcionalne principe i metode za realizaciju za takve rezultate".

Da li su dokumenta dobijene od FBI, zapravo Teslina i zašto nije stiglo svih 80 kutija, da li je Tesla napravio neko tajno oružje - verovatno su pitanja na koja nikad nećemo dobiti odgovor.

Autor: redportal.rs

#Fbi

#Nikola Tesla

#dokumenta

#teorije zavere