Dve slike u kolažu, koji je postao viralan na društvenim mrežama, nisu iz iste epizode

Korisnici/-e društvenih mreža dele sliku za koju tvrde da je dokaz da su Simpsonovi predvideli izbijanje majmunskih boginja. Slika je manipulacija proizašla iz 2 nepovezane epizode ove animirane serije, koje nemaju veze s ovom zarazom.

Na Red portalu je 26. 5. 2022. godine objavljen članak pod naslovom:

Simpsonovi PREDVIDELI majmunske boginje 😲😶

U članku se navodi:

Fanovi i teoretičari zavere su ubeđeni da je ovaj crtani film predvideo sve - od Donalda Trampa kao predsednika SAD, do 11. septembra, do bojkota ispred Kapitola itd itd.
A izgleda da su ovog puta predvideli i izbijanje majmunskih boginja. Naime, u pitanju epizoda Home Sweet Home Diddly-Dum-Doodily u kom se prikazuje svena gde Bart i Milhaus dolaze u kontatk sa majmunom.
Šta vi mislite? Još jedna slučajnost ili neko kreira događaje po seriji? 🤔😂

U članku je objavljena slika koja navodno potkrepljuje ove tvrdnje:

Foto: Printscreen /venezuela.detailzero.com

Ista slika je krajem maja objavljena i na nizu Fejsbuk i Tviter profila, uz tvrdnje da je popularna animirana serija “predvidela majmunske boginje”. U pojedinim Tviter objavama tvrdnja da su Simpsonovi predvideli majmunske boginje ne iznosi se eksplicitno, već je samo objavljena spomenuta slika uz opise “opet Simpsonovi” ili “emitovano 2012. godine”. Najstariju objavu ove slike na našem govornom području Raskrinkavanje.ba je pronašlo smo na Tviter profilu Ljubinka Lukic 25. 5. 2022.

Šta su činjenice? 

Majmunske boginje su retka bolest uzrokovana virusom majmunskih boginja, koji izaziva bolest sa simptomima sličnim, ali manje teškim od velikih boginja. Od 13. maja ove godine Svetskoj zdravstvenoj organizaciji prijavljeni su slučajevi majmunskih boginja u nekoliko država u kojima ova bolest nije uobičajena, uključujući Veliku Britaniju, Nemačku, Belgiju, Australiju i Sjedinjene Američke Države, što je uzrokovalo lavinu dezinformacija o bolesti na društvenim mrežama i u medijima.

Korisnici/-e društvenih mreža s raznih govornih područja ubrzo su prezentovali/-e kolaž slika kao “dokaz” da su Simpsonovi predvideli izbijanje ove retke bolesti.

Ipak, kolaž koji se koristi kao “dokaz” za ovu tvrdnju predstavlja manipulaciju.

Naime, 2 slike u kolažu, koji je postao viralan na društvenim mrežama, nisu iz iste epizode.

Leva slika, na kojoj se vidi Homer Simpson kako sedi na kauču s majmunom, scena je iz 21. epizode 9. sezone, emitovane 1998. godine. U opisu radnje na veb-stranici IMDB navodi se da Homer u toj epizodi usvaja majmuna pomagača. 

Desna slika preuzeta je iz treće epizode 17. sezone, emitovane 2005. godine. U opisu radnje ove epizode piše da je Megi Simpson dobila male boginje, što je Homeru dalo ideju da organizuje zabavu na kojoj bi druga deca dobila male boginje od Megi i da to naplati roditeljima, ali njegov plan pošao je po zlu. Na IMDB-u su dostupne i slike iz ove epizode. Jedna od njih je upravo slika Homera s crvenim osipom, koja je deo viralnog kolaža. 

Majmunske boginje se ne spominju u opisima ovih epizoda, koje su emitovane u razmaku od 7 godina.

Ova se virusna bolest ne spominje ni u epizodi Home Sweet Home-Dum-Diddly Doodily, na koju se poziva članak portala Red. Na IMDB-u stoji da je epizoda emitovana 1995. godine, a u sinopsisu se navodi da Megi i Homer gube starateljstvo nad decom koja su poslana da žive u kući Flandersa.

Ovoj animiranoj seriji učestalo se pripisuju predviđanja različitih istorijskih događaja. Ipak, “dokazi” kojima se potkrepljuju tvrdnje da su Simpsonovi predvideli neki događaj uglavnom su rezultat manipulacije, o čemu je Raskrinkavanje.ba već nekoliko puta pisalo.

Autor: redportal.rs

#Simpsonovi

#The Simpsons

#crtani

#crtani film

#epidemija

#film

#majmunske boginje

#pandemija