Izgleda kao da se krug uzdiže sa morskog dana poput nekog brda.

Na društvenim mrežama počeo je da kruži video-snimak koji je uhvatio Google, a na kom je usnimljen kružni "objekat" ispod okeana. Ovo je podstaklo da se stvore nove teorije zavere o vanzemaljcima.

Ovaj snimak prvobitno je uhvatio Skot Vorning, vlasnik UFOsightingsdaily.com i čestom pronalazaču ovih objekata koje on naziva 100% dokazom drevnih vanzemaljaca. Takođe, stravstveno pregledava fotografije koje objavljuje NASA, a koje je uslikao rover, i tvrdi da je pronašao sve - od majmuna na Marsu do tela marsovog monarha visokog 7 metara a koji je ubijen u bici pre milion godina.

Ovaj NLO oblik se nalazi na obali, blizu Peruanskih linija Naska, serije ogromnih geoglifa koje su izgradili ljudi Naska pre skoro 2.000 godina. Ovi redovi su uobičajeni fokus za teoretičare zavere koji ponekad tvrde da su vanzemaljci bili umešani u njihovu izgradnju.

Foto: space.com//Google Earth

Šta je to, zapravo, pronašao Skot?

U pitanju je krug veličine 6.8 kilometara u prečniku, vidljiv na 566 kilometara od obale Lime. Izgleda kao da se krug uzdiže sa morskog dana poput nekog brda.

Najverovatnije je da je ova "izraslina" na dnu okeana, artefakt podataka. Čudni oblici se mogu pojaviti iz mnogo razloga na dnu okeana. Google Earth koristi podatke iz više izvora za mapiranje morskog dna. Ovi izvori imaju raličite rezolucije ili nivoe detalja, a kada su spojeni ponekad se pojavaljuju čudni oblici.

U postu na blogu iz 2016. godine Google programeri su istakli jednu neobičnost podataka koje može dovesti do čudnih artefakata brda i dolina. Pozadinska mapa dna okeana zasnovana je na mapi koju je napravio Institut okeanografije Scripps koja koristi merenje gravitacije iz satelita za grubo mapiranje uspona i padova morskog dana (poznato i kao batimetrija okeana).

Za detaljnije mapiranje, kompanija dobija podatke iz sonarskih istraživanja sa broda. Ova sonarska istraživanja šalju impulse zvuka prema dnu okeana, a zatim snimaju odjeke da biste dobili sliku visoke rezolucije. Ponekad se gruba satelitska merenja na brodu ne slažu, a jedna tačka podataka od jednog ili drugog može dovesti do onoga što izgleda kao strmo brdo ili pad.

Naročito, NLO koji je uočio Skot nalazi se tačno u sredini transekta gde je jasno prošao sonar na brodu što omogućava da je oblik sporedni efekat spajanja više izvora podataka. Ove dugačke linije su vidljive širom dna okeana na Google Earth i ponekad se pogrešno smatraju znakovima izgubljene civilizacije.

Čudni oblici dna okeana koje usnimi Google Earth ilustruju koliko se malo zna o morskom dnu. Satelitski snimci koji pokrivaju skoro čitavo dno okeana mogu da razreše karakteristike do oko 1.5 kilometar, dok moderni sonar morskog dna može otkriti detalje veličine na 100 metara. Prema američkoj nacionalnoj administraciji za okeane i atmosferu, samo 5 odsto okeanskog dna je mapirano modernim sonarom.

Autor: redportal.rs

#Google Earth

#Mapa

#NLO

#okean