Okončao život u Berlinu ili otišao u Argentinu?

Prema zvaničnoj verziji istorije, na današnji dan 1945. godine nacistički lider Adolf Hitler je sa svojom suprugom Evom Braun izvršio samoubistvo u svom bunkeru u Berlinu.

Međutim, postoje istoričari i publicisti koji sumnjaju u službenu verziju događaja. Oni se pozivaju na izjave zapadnih savezničkih lidera iz prvih dana po zauzimanju Berlina, o tome da nema dokaza o Hitlerovoj pogibiji, ali da je najverovatnije došlo do toga.

Sličnu izjavu je dao i sovjetski lider Josif Staljin, mada tek nakon što je utvrđeno da snimak na kojem sovjetski vojnici razgledaju navodno Hitlerov leš, nije autentičan. Radilo se o pokušaju Sovjeta da prikažu kako su upravo oni uspeli da ubiju nacističkog vođu.

Sovjetska strana je ubrzo promenila mišljenje. Samo mesec dana po zauzimanju Berlina, sovjetski maršal Žukov je održao konferenciju za medije i saopštio da Hitler nije izvršio samoubistvo i da je napustio Berlin. Na Postdamskoj konferenciji u julu 1945. godine, Staljin je saopštio da Hitler živi u Španiji ili Argentini. Jedna anketa održana tih dana, pokazala je da 68% Amerikanaca veruje da je Hitler preživeo.

U oktobru iste godine, nacistički ambasador u Višijevskoj Francuskoj daje izjavu za list France-Soir, da Hitler nije mrtav.

CIA je pokrenula posebnu istragu utvrđivanja da li je Hitler još uvek živ, ali prema dostupnim izvorima ona nije dala rezultate.

Sve do 1970. godine, lokaciju Hitlerovog bunkera kontrolisao je KGB, a zatim je ustupio Štaziju, obveštajnoj službi Istočne Nemačke.

Određeni broj publicista i danas tvrdi da je Hitler živeo u Argentini do 1962. godine, kao i da je tamo dobio dve kćerke.

Autor: redportal.rs

#Adolf Hitler

#Hitler

#bekstvo

#berlin

#drugi svetski rat

#teorija zavere

#teorije zavere