U knjizi je na listu osumnjičenih ubačen i predsednikov vozač Vilijam Grir. 👇🏻

Bez obzira što se ubistvo Džona Kenedija dogodilo pre 6 decenija, misterija i drama oko njegove smrti i dalje ne zastarevaju. 🤔🤔

IZVOR: YT / CNN

Jedna od popularnijih teorija koje se tiču njegovog ubistva nastala je iz knjige The Kennedy Detail: JFK's Secret Service Agents Break Their Silence u kojoj su uključene i izjave agenta tajne službe Klinta Hila koji je bio jedan od najbližih Džonu Kenediju na dan njegovog ubistva. U knjizi je na listu osumnjičenih ubačen i predsednikov vozač Vilijam Grir. 👇🏻

Vilijam Grir se sa porodicom preselio iz Irske u Ameriku kada je on bio jako mlad. Pridružio se vojsci, a kasnije i Tajnoj službi i radio je kao vozač za Trumana, Ajzenhauvera i Kenedija.

Njegovi postupci na dan ubistva i dalje su kontraverzna tema. "Ljubitelji" ove zavere tvrdili su da je on taj koji je ubio Kenedija jer je bio protestant koji nije bio fan toga što je Kenedi katolik. Ovo je kasnije potvrdio i njegov sin, međutim, istina je da je Grir jednostavno postupio loše kada su odjeknuli pucnji.

IZVOR: YT / Le Point

Umesto da je ubrzao vozilo, kao što je naučen, Grir je usporio auto toliko da skoro da je stao. Potom je Klint Hil počeo da se dere na njega da ih vozi u bolnicu. Grir je konstantno davao izjavu da jeste ubrzo, međutim izjave svedoka govore suprotno. Kenet O'Donel, specijalni asistent Kenedija, koji se vozio motorom iza, kasnije je napisao:

- Da su agenti tajne službe ispred reagovale brže nakon prva dva pucnja, i da je vozač pritisnuo gas pre nego što je ispaljen 3. metak, da li bi predsednik Kenedi danas bio živ?

Takođe, on je izjavio da nakon smrti predsednika, Grir se ceo dan kajao, osećajući da je mogao da spase život predsedniku tako što bi automobilom skrenuo ili ubrzao nakon prvog pucnja.

Senator Ralf Jarboro koji se vozio sa potpredsednikom bio je veoma kritičan povodom odgovora Grira nakon ubistva:

- Kada se čula buka od pucnjeva, svi su usporili, toliko da se meni učinilo da stajemo. Nakon što je 3. metak ispaljen, ali samo nakon trećeg, pratnja je ubrzala i uputila se ka bolnici. Kola su stala. Ne želim da povredim nečija osećanja, ali za budućnost svih predsednika, Tajna služba bi trebalo da nauči da ubrza kada se čuje pucanj.

Grir je kasnije porekao da je zaustavio auto tog dana:

- Čuo sam buku. I mislio sam da je to to. I onda sam opet čuo. I bacio sam pogled preko ramena, i video sam guvernera Konalija kao da je počeo da pada. Onda sam shvatio da nešto nije kako treba. Nagazio sam papučicu, a u istom momentu gospodin Kelerman mi je rekao "Odlazi brzo odavde". I ne mogu čak ni da se setim drugih pucnjeva ili zvukova koji su bili. Ne mogu više da se setim. VIše nisam video ništa jer sam bio zauzet bekstvom.

Njegov san Ričard Grir intervjuisan je 1991. godine i samo začinio ovu teoriju zavere. Kada su ga upitali: "Kakvo je mišljenje tvoj otac imao o Kenediju?", Ričard je odgovorio "Pa, mi smo protestanti, a JFK je bio katolik".

IZVOR: YT / Biography

Autor: redportal.rs

#Džon Kenedi

#Ubistvo Džona Kenedija

#teorije zavere