Reč je o grupi profesionalnih propagandista

Većina anti-vakseser propagande koja se širi na društvenim mrežama očigledno se može pratiti samo do nekolicine ljudi. Istraživači su otkrili da je samo 12 fabrika lažnih vesti odgovorno za dve trećine lažnih tvrdnji o vakcinaciji protiv Covid-19.

Stručnjaci iz Centra za suzbijanje digitalne mržnje (CCDH), koji su identifikovali naloge, označili su ih kao "dezinformaciona nekolicina". Jednom objavljene, opasne laži koje stvaraju šire se na Instagram, Fjesbuk i Tviter. Prevazilaženje pandemije može se postići samo visokim unosom vakcina, izazovom koji može biti ometen dezinformacijama na mreži.

Prema CCDH-u, "dezinformaciona nekolicina“ odgovorna je za 65% udela postova protiv vakcina na društvenim mrežama.

- Sićušna grupa odlučnih antivaksera odgovorna je za plimni talas dezinformacija - rekao je izvršni direktor neprofitne organizacije Imran Ahmed. Oni "zloupotrebljavaju platforme društvenih medija da bi pogrešno prikazali pretnju od Covida i širili dezinformacije o bezbednosti vakcina", dodao je on.

Istraživači su analizirali više od 812.000 postova na Fejsbuku i Tviteru objavljenih između 1. februara i 16. marta 2021. godine. Od 689.000 postova protiv vakcinacije na Fejsbuku koje je tim izvukao, 73% potiču od "dezinformaciona nekolicina". Od 120.000 tvitova koji šire dezinformacije o vakcinama, 17% predstavljalo je jednu od vodećih ličnosti protiv vakcinacija.

Uticajni nalozi mogu se pohvaliti velikim brojem pratilaca i proizvode velike količine anti-vakcinalnog sadržaja. I dok nisu odgovorni za svaki anti-vakserski post, kaže se da je većina lažnih glasina u njima započela sa jednim od 12 ljudi. Prvobitno objavljeno u martu, istraživanje je objavljeno da podstakne lidere na platformama društvenih medija da preduzmu mere protiv naloga koji vređaju.

Fejsbuk je zabranio anti-vakk sadržaj sa svoje platforme, dok Tviter blokira korisnike koji više puta tvituju pogrešne informacije o Covid vakcinama.

- Društveni mediji omogućavaju anti-vakserima da regrutuju milione Amerikanaca i indoktriniraju ih sa strahom i sumnjom. Ako velike tehnološke kompanije sada ne budu delovale, pandemija će se produžiti i izgubiće se još života - rekao je Ahmed.

Od tada, naknadna studija CCDH-a otkrila je da je deset članova još uvek bilo na Fejsbuk i Tviter-u od 25. aprila. Devet ih je ostalo na Instagramu. Fejsbuk, Tviter i Instagram su od tada skinuli više naloga ovih 12 pojedinaca. Prema CCDH-u, neuspeh Big Tech-a je što se nalozi ne uklanjaju agresivnije, uprkos kršenju uslova usluge njihovih platformi.

Mnogi pojedinci rade u visoko organizovanim timovima jureći za dohotkom na štetu zdravlja i sigurnosti ljudi.

- Ključni protagonisti u industriji anti-vaksera koherentna su grupa profesionalnih propagandista. To su ljudi koji vode višemilionske organizacije, osnovane uglavnom u SAD, sa po 60 zaposlenih. Oni proizvode priručnike za obuku aktivista, prilagođavaju svoje poruke različitoj publici i dogovaraju sastanke slične godišnjim stručnim konferencijama, kao i bilo koja druga industrija - napisao je Ahmed u članku u Nature Medicine ranije ove godine.

U međuvremenu, Fejsbuk je obećao da će zabraniti teorije zavere o vakcinama protiv koronavirusa. Tviter je trajno zabranio ludog teoretičara zavere Davida Ikea zbog lažnih tvrdnji koje je izneo o koronavirusu na platformi. A, 5G telefoni su potpuno sigurni za upotrebu i neće naštetiti vašem zdravlju, presudili su međunarodni stručnjaci.

Autor: redportal.rs

#COVID-19

#Društvene mreže

#Zavera

#koronavirus