Bil Klinton bio upoznat sa tvrdnjama još 1996. godine 🧐

Nedavna studija tvrdi da je pronašla dokaze o oblicima života sličnim gljivama na površini Marsa. "Svemirske pečurke" postale su poznate kada su ih snimile kamere na Nasinom roveru Oportuniti, ubrzo nakon što je sleteo 2004. godine.

Međutim, one uopšte nisu živi organizmi, već "konkrementi hematita" - mali komadići mineralnog hematita u obliku kugle, o čijem poreklu naučnici i dalje raspravljaju. Hematit je jedinjenje gvožđa i kiseonika i veoma je važan na Zemlji.

Sferne stene na Marsu mogle su da nastanu postepenim nakupljanjem materijala u tečnim vodenim okruženjima koja polako isparavaju. Takođe, mogli su da nastanu i vulkanskom aktivnošću. U svakom slučaju, pečurke nisu.

Prostor oko mesta sletanja Oportunitija prepun je ovih komada, koji se mogu videti na celoj površini, a pronađeni su i zakopani ispod tla, pa čak i ugrađeni u stene.

Fosilizovani crvi

Ove svemirske "pečurke" nisu prva tvrdnja o vanzemaljskom životu. Nekadašnji američki predsednik Bil Klinton u avgustu 1996. godine najavio je mogućnost da su naučnici otkrili drevne, fosilizovane ostatke mikroorganizama u meteoritu koji je 1984. godine pronađen na Antarktiku.

Meteorit ALH 84001 jedan je od mnogih stena koje imamo sa Marsa. Oni su došli sa površine planete vulkanskim erupcijama ili udarima meteorita, leteći kroz svemir verovatno milionima godina pre nego što su završili na Zemlji.

Sićušne strukture otkrivene u njihovoj unutrašnjosti podsećaju na mikroskopske organizme slične crvima i verovatno su stari milijardama godina, prenosi B92.

Rasprava o njihovom pravom poreklu traje i danas – mnogi naučnici su istakli da su dobro poznati neorganski procesi sasvim sposobni da stvore strukture koje podsećaju na žive organizme.

Drugim rečima, ako nešto liči na život, ne mora da znači da to i jeste.

Autor: b92.net

#Dokazi

#NLO

#Svemirske pečurke

#Vanzemaljci

#istraživanje

#pečurke

#ufo