Kroz istoriju, neobjašnjivi vazdušni fenomeni (UAP) šokirali su, plašili i fascinirali posmatrače neba.

Zašto se prijavljuje toliko mnogo NLO-a u blizini nuklearnih objekata - i zašto vlada nema više hitnosti da proceni njihovu potencijalnu pretnju nacionalnom bezbednošću?

To su pitanja koja postavlja tim visokih bivših američkih zvaničnika za odbranu i obaveštajne službe, veterani vazduhoplovne i svemirske industrije, akademici i drugi povezani sa Akademijom umetnosti i nauke To the Stars. Tim je istraživao širok spektar ovih viđenja i zagovarao ozbiljniju pažnju vlade.

Kroz istoriju, neobjašnjivi vazdušni fenomeni (UAP) šokirali su, plašili i fascinirali posmatrače neba. I u prošlom veku, više od nekoliko je prijavljeno u vojnom kontekstu. U kasnom Drugom svetskom ratu američki vazduhoplovci su ih nazivali "fu lovcima": čudnim narandžastim letećim lampama pored francusko-nemačke granice. Tokom Korejskog rata, neki vojnici su tvrdili da je od plavo-zelene svetlosti koja emituje "pulsirajuće zrake" ceo njihov bataljon bio bolestan od nečega što je nekima podsećalo na trovanje zračenjem.

Manje je poznato da u poslednjih 75 godina visoko rangirano američko vojno i obaveštajno osoblje takođe je prijavilo UAP-ove u blizini lokacija povezanih sa nuklearnom energijom, naoružanjem i tehnologijom - od ranog razvoja atomskih bombi i mesta za testiranje do aktivne nuklearne mornaričke flote.

Krajem 1948. godine prijavljene su "zelene vatrene kugle" na nebu u blizini atomskih laboratorija u Los Alamosu i Sandiji u Novom Meksiku, gde je atomska bomba prvi put razvijena i testirana. U FBI-jevom dokumentu iz 1950. godine pominju se "leteći tanjiri" prečnika gotovo 50 stopa u blizini laboratorija Los Alamos. A Knap je intervjuisao više od desetak radnika sa atomskog poligona u pustinji Nevada, na kome je detonirano mnoštvo A-bombi u godinama posle Drugog svetskog rata. Kaže da su mu rekli da su aktivnosti NLO-a tamo toliko uobičajene, da su zaposleni raspoređeni da nadgledaju tu aktivnost.

Šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, ponovljena viđenja NLO-a pojavila su se u vazduhoplovnoj bazi Malmstrom u Montani, mestu za skladištenje interkontinentalnih balističkih raketa sa nuklearnim vrhom (ICBM). Prilikom jednog takvog navodnog viđenja 1967. godine, bivši kapetan vazduhoplovstva Robert Salas kaže da je nekoliko tih projektila prestalo da radi istovremeno, kada je obezbeđenje baze izvestilo da je nad objektom lebdeo užareni crveni predmet, prečnika oko 30 stopa. Salas, koji je komandovao ICBM-ima kao oficir za lansiranje, a kasnije je radio u vazduhoplovnoj industriji i u saveznoj administraciji vazduhoplovstva, rekao je CNN-u da su "rakete počele da ulaze u ono što se naziva„ uslov zabranjenog odlaska “ili neotporan."

Posmatrači mogu samo nagađati o poreklu ovih neobjašnjivih pojava. Ali ponovljena blizina osetljivih odbrambenih lokacija povezanih sa najmoćnijim oružjem svetske sile pokrenula je pitanje da li mogu poticati od protivnika - poznatih ili nepoznatih.

Krajem decembra 1980. godine, kontrolori vazdušnog saobraćaja naišli su na nešto alarmantno u blizini Bentvaters Royal Air Force-a u Engleskoj. Koristilo ga je američko ratno vazduhoplovstvo kao evropsko uporište tokom hladnog rata, Bentvaters je smeštao tajnu zalihu nuklearnog oružja u 25 utvrđenih podzemnih bunkera.

Ivan Barker, kontrolor vazdušnog saobraćaja američkog vazduhoplovstva koji je radio te noći rekao je da je to šokiralo njega i njegove dvoje kolege te noći izvanrednom brzinom i okretnošću. Na radaru je prešao 120 milja za nekoliko sekundi, rekao je. Morao je da se kreće 5, 6, 7 ili 8 maha - brže od bilo čega drugog, osim moguće rakete.

Dok je podizao pogled sa radara kako bi ga direktno pogledao, letelica se pomerila iz neposredne blizine, usporila, a zatim zaustavila nad vodotornjem baze: "Kao helikopter koji lebdi, osim ako se helikopterom krećete gore-dole. Ovo je bilo stacionarno. Bila je visoka između oko 1.500 i 2.000 stopa."

Barkerova priča se poklapa sa pričom pukovnika Čarlsa Halta, tadašnjeg zamenika komandanta Bentvatersa. Halt je te noći predvodio patrolu da istraži čudna šarena svetla viđena kako se spuštaju u obližnju šumu Rendlešem. Halt je opisao ono što je video iz unutrašnjosti šume: crveno svetlo koje se kretalo vodoravno kroz drveće, očigledno pod nekom vrstom inteligentne kontrole. Zrak sličan laseru, rekao je, "sleteo je na 10 stopa od nas. Bukvalno sam bio u šoku."

Poslednjih godina iz američke nuklearne mornarice učestala su se viđenja neidentifikovanih vazdušnih pojava. Piloti borbenih aviona F-18 iz nuklearne udarne grupe nosača USS Teodor Ruzevelt viđali su UAP-ove gotovo svakodnevno tokom nekoliko meseci između leta 2014. i proleća 2015. tokom izvođenja manevara za obuku duž istočne obale između Virdžinije i Floride.

Iako su raniji izveštaji bili ubice karijere za vojno osoblje, u Pentagonu i na Kapitol brdu postoji sve veća otvorenost za shvatanje ovih viđenja ozbiljno kao potencijalne pretnje. U aprilu 2019. američka mornarica saopštila je da ažurira svoje smernice kako piloti i osoblje treba da prijave neobjašnjive vazdušne pojave - olakšavajući pripadnicima vojske da prijavljuju viđenja nadređenima bez suočavanja sa profesionalnom stigmom i reakcijama. I Kongres, počevši od bivšeg lidera većine u Senatu Harrija Reida, više se interesovao za informisanje.

Iako su raniji izveštaji bili "ubice karijere" za vojno osoblje, u Pentagonu i na Kapitolu postoji sve veća otvorenost za shvatanje ovih viđenja ozbiljnije kao potencijalne pretnje. U aprilu 2019. američka mornarica saopštila je da ažurira svoje smernice kako piloti i osoblje treba da prijave neobjašnjive vazdušne pojave - olakšavajući pripadnicima vojske da prijavljuju viđenja nadređenima bez suočavanja sa profesionalnom stigmom i reakcijama. I Kongres, počevši od bivšeg lidera većine u Senatu Harrija Reida, više se interesovao za informisanje.

Autor: redportal.rs

#NLO

#Vanzemaljci

#nuklearna postrojenja