Različiti pojmovi ili sinonimi

Često se kod naroda desi zabuna zašto neki crkvene ljude nazivaju popovima a drugi pak sveštenicima. Upravo ova zabuna je bila predmet istraživanja Istorijskog zabavnika koji je ugostio Ivana Neđića, profesora pripravnika Bogoslovije Svetog Arsenija u Sremskim Karlovcima, da nam odgonetne ovaj problem.

Naglasak jeste na raznovsnosti srpskog jezika, odnosno na njegovom bogatstvu, ali su neke kovanice apsolutno degradirale neke reči.

- Naš jezik je izuzetno bogat drevnim izrazima, koji polako padaju u zaborav, a prednost se danas daje raznim novim kovanicama i pozajmljenicama koje degradiraju isti. Reč 'pop' je iskrivljen izgovor grčke reči 'papas' koja znači 'otac' (kao i u mnogim drugim jezicima), a koju su Turci upotrebljavali u negativnom tonu - kaurski pop i slično - kaže Ivan Neđić i dodaje:

- Narod je zadržao ovaj neprikladan naziv u govoru, iako postoji i naša staroslovenska i srpska reč 'otac', kojom oslovljavamo sveštenika kao duhovnog oca.

Negativna konotacija oslovljavanju sveštena lica popovima svoj zenit je dobila u vremenu komunizma, pogotovo u Sovjetskom Savezu, gde je ova reč u potpunosti pogrdna.

Reč se odomaćila u našem jeziku i danas je koriste i oni koji ovim ne misle ništa loše niti žele da uvrede svešteno lice. Ipak, kaže profesor Neđić, nju treba izbegavati.

- Sveštenika u svakodnevnom obraćanju, ukoliko je nekome neprijatno da mu kaže oče, možemo osloviti i imenom ili sa svešteniče, a ukoliko je stariji sveštenik i sa proto, što je skraćeno od čina koji većina starijih sveštenika nosi - jerej, protojerej...", zaključuje on i dodaje:

- U Vojvodini i Slavoniji i dalje najčešće sveštenika oslovljavaju sa gospodine što je isto jedan od načina na koji se možemo obratiti svešteniku.

Autor: redportal.rs

#pop ili sveštenik

#razlika

#srpska pravoslavna crkva