Pored pandemija, osnivač Majkrosofta upozorio na još dve opasnosti po sve nas

Poslovni magnat i najpoznatiji štreber na svetu, Bil Gejts, oko kojeg od izbijanja pandemije koronavirusa prošle godine se pričaju razne priče, rekao je za da će se čovečanstvo suočiti sa još dve opasnosti u budućnosti. Po njemu, to su klimatske promene i bioterorizam.

Budući da je Gejts još 2015. upozoravao na mogućnost izbijanja pandemije koja bi bila pretnja po čovečanstvo, možda ovo nije daleko od istine. Istina, on je dodao da je u budućnosti moguća pojava virusa koji bi bio sličan COVID19, ali sa težim posledicama.

- Ukoliko nešto u narednim decenijama ubije 10 miliona ljudi, to će pre biti virusi nego ratovi. Mikrobi, ne rakete - izjavio je Gejts u razgovoru oko potencijalnih opasnosti s kojima će čovečanstvo morati da se suoči.

Ipak, kako sam kaže, nije srećan zbog toga što je ispalo da može da kaže "Šta sam vam rekao?" kada je u pitanju izbijanje koronavirusa.

- Postoji dosta respiratornih virusa, i s vremena na vreme neki će ojačati i izbijati. Ovi virusi su posebno opasni jer ih možete nositi dok se osećate sasvim dobro, za razliku od ebole i sličnih s kojima ćete već biti u bolnici u vreme kad ste zarazni za ostale - dodao je on.

Kada je u pitanju opasnost od klimatskih promena i bioterorizma, suvlasnik Majkrosofta smatra da će svaka sledeća godina uzimati više života kao posledica klimatskih promena, dok kada je reč o bioterorizmu ima mišljenje koje ne pruža mnogo razloga za utehu.

- Kada je reč o bioterorizmu, neko ko bi bio zaintresovan da napravi štetu bi mogao da veštački stvori virus. Šansa za tako nešto je mnogo veća nego da će sledeća pandemija biti prirodno nastala, poput ove - zaključio je Gejts.

Gejts je dodao da, srećom, nije sve rešeno i da čovečanstvo ima šansi da zaustavi klimatske promene, tako da bi nam onda ostale samo dve opasnosti - prirodne pandemije i bioterorizam. Sad se osećamo mnogo bolje. 😨

Autor: redportal.rs

#Covid19

#bil gejts

#dve pretnje

#koronavirus

#čovečanstvo