Kreator kaže da sistem omogućava svim poljoprivrednicima da putem IoT tehnologije prate uslove svoga zemljišta

Nakon više od godinu dana od proglašenja Digitalnog farmera za najbolju aplikaciju na Regionalnom app izazovu, nosilac ovog projekta Kenan Mahmutagić najavljuje njegovo proširenje, kako bi aplikacija dobila i svoju iOS verziju ua mobilne telefone.

Foto: lična arhiva/Kenan Mahmutagić

Trenutno radim na iOS verziji mobilne aplikacije i izradi web stranice kako bih omogućio lakši pristup informacijama o 'Digitalnom farmeru'. Takođe, pripremam prevod aplikacije na engleski jezik kako bi se otvorile mogućnosti na stranim tržištima. Spreman sam za nove izazove i verujem da će ovi koraci doneti još veći uspeh za aplikaciju budućnosti - kaže Mahumtagić u izjavi za medije, dodajući da se planira i integracija u dRual sistem za poljoprivrednike koji sprovodi gradska uprava Gradiške.

Foto: lična arhiva/Kenan Mahmutović

Kada je u pitanju sama aplikacija, Kenan kaže da ovaj sistem omogućuje svim zainteresovanim poljoprivrednicima da putem IoT tehnologije prate uslove svoga zemljišta, kao što su vlaga, temperatura i sl. Na taj način, prema rečima Mahmutagića, poljoprivrednici su u stanju da donose efektivnije odluke na svojoj zemlji, poboljšavajući produktivnost i efikasnost sopstvenog rada.

- Integracija koju nudi ova aplikacija predstavlja korak napred ka modernizaciji poljoprivrede i unapređenju njene održivosti - naglašava programer.

Foto: lična arhiva/Kenan Mahmutagić

Trenutno je u planu i snimanje promotivnog video-snimka za Digitalnog farmera, a u njemu će biti demonstrirano kako ova aplikacija konkretno pomaže jednom poljoprivredniku, pokazujući mu funkcije u stvarnom okruženju, a oni koji dodatno zaintresovani će moći da se upoznaju sa radom i funkcijama ove aplikacije na Sajamskim danima u Gradiški 2024, na kojoj će kreator aplikacije održati prezentaciju za sve zaintresovane.

Digitalni farmer trenutno ima preko 500 aktivnih korisnika na Google Play, a broj korisnika se povećava iz dana u dan.

Autor: redportal.rs