Podaci ukazuju na uočeni nedostatak transparentnosti i odgovornosti u načinu na koji AI kompanije rade

Prema najnovijim podacima, poverenje u kompanije, koje se bave veštačkom inteligencijom (AI), palo je na 35 odsto tokom petogodišnjeg perioda u SAD, objavila je konsultantska kompanija Edelman.

Ova američka firma za odnose s javnošću navodi da je poverenje u AI kompanije takođe palo i na svetskom nivou i to za osam poena – sa 61 odsto na 53 odsto, preneo je portal Hil.

Studija je otkrila i da, na osnovu pripadnosti američkoj političkoj stranci, demokrate pokazuju najviše poverenja u AI kompanije sa 38 procenata, u poređenju sa republikancima – 24% i nezavisnima – 25 procenata.

Predsedavajući Edelmana za globalnu tehnologiju Džastin Vestkot navodi da je više faktora doprinelo padu poverenja prema pomenutim kompanijama.

- Ključni među njima su strahovi koji se odnose na ugrožavanje privatnosti, odnosno potencijal veštačke inteligencije da obezvredi ljudske doprinose - rekao je on.

Dodao je da "podaci ukazuju na uočeni nedostatak transparentnosti i odgovornosti u načinu na koji AI kompanije rade i učestvuju sa društvenim uticajima".

- Pre osam godina, tehnologija je bila vodeća industrija kada je reč o poverenju, sa 90% ispitanih u zemljama koje proučavamo, a sada joj najviše veruje samo polovina - napisali su istraživači.

Edelmanovim barometrom poverenja obuhvaćeno je 32.000 ljudi u 28 zemalja.

Autor: redportal.rs