Genska terapija omogućava korekciju defektnih gena ili dodavanje zdravih kopija gena ☝️

Budućnost medicine donosi sa sobom revolucionarne metode lečenja, a jedna od najperspektivnijih među njima je genska terapija. Ova tehnika predstavlja ključni korak ka izlečenju brojnih teških bolesti koje su do sada bile neizlečive ili zahtevale dugotrajno lečenje. Genska terapija funkcioniše na principu modifikacije genetskog materijala pacijenta kako bi se otklonili uzroci bolesti na samom izvoru.

Jedan od najuzbudljivijih aspekata genske terapije jeste njena primena u lečenju genetskih bolesti koje su uzrokovane mutacijama u ljudskom genomu. Umesto da se tretiraju simptomi bolesti, genska terapija omogućava korekciju defektnih gena ili dodavanje zdravih kopija gena, što pacijentima pruža šansu za potpuno izlečenje. Primera radi, bolesti poput cistične fibroze, talasemije i hemofilije sada postaju izlečive zahvaljujući napretku u oblasti genske terapije.

Osim toga, genska terapija pokazuje izuzetan potencijal u lečenju drugih ozbiljnih bolesti, uključujući rak i autoimune bolesti. Terapeutski geni mogu se koristiti za uništavanje kancerogenih ćelija ili za jačanje imunološkog sistema pacijenta kako bi se izborio sa bolešću. Ovakav pristup lečenju otvara vrata potpuno novim metodama borbe protiv bolesti koje su do sada bile izazovne za tretiranje ili čak neizlečive.

Iako su prednosti genske terapije izuzetno velike, postoje i izazovi i etička pitanja koja prate njen razvoj. Pitanja privatnosti genetskog materijala pacijenata, kao i mogućnost neželjenih efekata terapije, zahtevaju pažljivo praćenje i regulaciju. Međutim, sa daljim napretkom tehnologije i kontinuiranim istraživanjima, genska terapija će verovatno postati sveprisutna u medicinskoj praksi, pružajući nadu milionima ljudi širom sveta za bolje zdravlje i dugovečniji život.

Autor: Balša Stupar