Bilo gde 🤓

Naučnici sa Univerziteta Masačusets razvili su uređaj koji koristi prirodne proteine da generiše elektricitet iz vlage u vazduhu.

Elektroinženjer Jin Jao i mikrobiolog Derek Lavli, njegovi tvorci, nadenuli su mu ime Air-gen - skraćeno od air powered generator odnosno vazdušni generator struje. Njegova glavna funkcija je da preko elektroda povezanih na proteinske nanožice ekstrahuje vlagu koja se nalazi uvek u vazduhu i potom od nje generiše struju.

Nova tehnologija, koja je ovde primenjena, 100% je ekološki sigurna, ne proizvodi nikakva zagađenja i nadasve je jeftina. Sposobna je da generiše struju čak i u regionima gde je vlažnost vazduha ekstremno niska, poput saharske pustinje. Takođe, poseduje značajne prednosti u odnosu na druge forme tzv. zelenih tehnologija. Posebno u kontrastu sa solarnim izvorima kojima je potrebno sunce i turbinama koje pokreće vetar. Air-gen radi bilo gde.

Sve što mu je potrebno je tanak sloj filma sačinjenog od nanožica, debljine 10 mikrona. Donji deo sloja stoji na elektrodama, dok je samo jedna elektroda sa gornje strane. Rekacijom površinskog dela filma sa vazduhom i hemijske reakcije koja se stvara u proteinskim nanožicama, stvaraju se uslovi za generisanje elektriciteta između gornjih i donjih elektroda.

Za sada, prva generacija Air-gen ima sposobnost da napaja manje kućne uređaje. U sledećem koraku planira se izrada manje varijante koja bi služila kao prenosni izvor struje i zamenila upotrebu baterija. Takođe, u planu je i varijanta dizajnirana za mobilne telefone.

Dugoročne ciljeve projekta najbolje je sumirao Jao:

Konačni cilj je stvaranje velikih sistema. Na primer, inkorporacija ove tehnologije u zidove kuća i stanova ljudi, ili stvaranje generatora velikih kapaciteta koji bi omogućavali ljudima da samostalno napajaju svoje domove. Kada stignemo do nivoa industrijske proizvodnje, apsolutno sam uveren da ćemo ostvariti ogroman doprinos u razvoju zelenih tehnologija.

Autor: University of Massachusetts Amherst / redportal.rs

#Nauka

#Zelene tehnologije

#ekologija

#fizika

#scifi

#tehnologija

#životna sredina