Bitkoin je tako pratio snažan učinak američkih akcija prethodnog dana.

Bitkoin je pre dva dana dostigao novi devetomesečni maksimum, koji je zadržao do danas, pošto su najnoviji događaji u eskalirajućoj bankarskoj krizi u SAD podstakli kripto tržišta. Podaci iz Cointelegraph Markets Pro i TradingViev pokazuju da je BTC/USD dostigao 27.025 dolara na Bitstamp-u pre konsolidacije.

Katalizator za novi rast došao je u vidu podataka o bilansu stanja preko noći iz Federalnih rezervi, koji su pokazali da je skoro 300 milijardi dolara ubrizgano u privredu kao deo odgovora na bankarsku krizu.

Događaj je efektivno preokrenuo nekoliko meseci uklanjanja likvidnosti u okviru Fed-ovog kvantitativnog popuštanja (KT), što su komentatori brzo nazvali ponovnim pokretanjem suprotnog fenomena – kvantitativnog popuštanja (KE).

- Reći će vam da nije QE, ali brojke ne lažu. Otprilike polovina pada u odnosu na godinu dana kvantitativnog pooštravanja izbrisana je za nedelju dana - prokomentarisao je trgovac, analitičar i voditelj podkasta Skot Melker, poznat kao „Vuk sa svih ulica“.

Bitkoin je tako pratio snažan učinak američkih akcija prethodnog dana.

Za tržišne komentatore, postojalo je uverenje da bi se uzlazni trend mogao nastaviti uprkos tome što su akcije proizvele bočnu akciju na dan.

Autor: redportal.rs

#bitkoin

#cena

#rast