Koristi motor V12 iz borbenog aviona Spitfajer

To je automobil koji nosi ime The Beast, a do danas su proizvedena samo dva primerka. Za sve je kriv Žan Dod, očigledno sposoban inženjer koji je odlučan da ostvari svoje snove.

IZVOR: YT/Car & Classic

Zver je započela svoj život 1966. godine, kao pokretna šasija po meri koju je napravio Pol Džejmson. Iako je ovo bio njegov prvi projekat drumskog automobila, Džejmson je odlučio da ugradi 27-litarski Rols Rojs Metero motor, uzet iz rezervoara.

Džon Dod je pomogao u izgradnji menjača za upravljanje ogromnim motorom, a zatim je kasnije kupio Zver od Džejmsona. Dod je takođe dodao prvu karoseriju, zajedno sa Rols-Rojs prednjom rešetkom. Ovo ga je dovelo u nevolje sa pravnim odeljenjem Rols-Rojsa, ali požar je uništio automobil pre nego što je počeo sudski postupak.

Dod je ovo iskoristio kao priliku da ugradi novi 27-litarski Rols-Rojs Merlin V12 aeromotor. Takođe je naručio nečuveno telo koje Zver i danas nosi.

Merlin motor je dao automobilu "najmanje" 750 KS, što je značilo da je registrovan kao Rols-Rojs na V5 dokumentu. Godine 1973, najveća brzina koju je potvrdio RAC pokazala je da je Zver dostigla 294 km/h.

Zver je zaista izvanredno vozilo: proizvod vizije jednog čoveka da proizvede legendarni automobil. U svetu smanjenih motora, korišćenje 27-litarskog V12 iz borbenog aviona Spitfajer deluje smešno, kao i ekonomičnost goriva od 2 mpg. Ali očigledno je da takva praktična zabrinutost promašuje poentu.

Autor: redportal.rs

#auto

#avionski motor

#zver