Aplikacija koja može napisati maturski rad ili kompletan programski kod 🤔

Aplikacija ChatGPT koja koristi veštačku inteligenciju za samo nekoliko meseci je postala veoma popularna.  Ova aplikacija dostupna je svima. Uz pomoć nje učenici mogu napisati maturski rad, a programeri kompletan programski kod.

Pomoću umetne inteligencije i strojnog učenja ChatGPT može ponuditi informacije i odgovarati na pitanja, a to postiže korištenjem velikog uzorka teksta preuzetog s interneta.

Funkcioniše jednostavno: pitate ga bilo šta i dobijete odgovor, kao da razgovarate s čovjekom.

ChatGPT je daleko više od servisa za jednostavnu komunikaciju po principu pitanja i odgovora. Zapravo se odlikuje izuzetnim logičkim mogućnostima, pa u nekom domenu bez problema može zameniti ljudski rad i radnu snagu.

Kenan Mahmutagić učenik četvrtog razreda Tehničke škole Gradiška smatra da će ovakve aplikacije koje koriste veštačku inteligenciju poput ChatGPT u potpunosti zameniti posao programera, analitičara, dizajnera, te da će ovo u potpunosti promeniti obraznovni sistem jer se otvara velika mogućnost varanja na testovima.

ChatGPT ima svoja ograničenja, a jedna od njih je i to što njegova sadašnja baza znanja završava sa 2021. godinom.

Lista potencionalno ugroženih zanimanja koja lako mogu biti zamenjena veštačkom inteligencijom su: programeri, profesori, analitičari, novinari, kao i većina zanimanja koja se bave bilo kojom vrstom izrade sadržaja. Ipak sve aplikacijama koje koriste veštačku inteligenciju poput ChatGPT aplikacije, koriste baze podataka koje je čovek postavio na internet.

Autor: redportal.rs / Kenan Mahmutagić