Ovo jedinstveno nebesko telo je zapravo pravi rudnik raznih metala

NASA je najavila da će posle prošlogodišnjeg odlaganja zbog tehničkih problema sa softverom napokon u oktobru lansirati raketu raketu na asteroid „16 Psiha” koji se nalazi između Marsa i Jupitera. Naučnici veruju da se skoro ceo asteroid sastoji od gvožđa i nikla, za razliku od ostalih asteroida koji su uglavnom sastavljeni od stena i leda.

Prema procenama, kako piše magazin Forbs, ovo jedinstveno nebesko telo je zapravo pravi rudnik raznih metala koji po nekim tržišnim procenama vrede 10.000 bilijardi dolara što je daleko više od vrednosti cele globalne ekonomije.

U početku pripremanje ove udaljene svemirske istraživače misije računalo se da će modul, koji takođe nosi naziv Psiha, sleteti na asteroid 2026. godine. Ali, stručnjaci NASA-e su promenili putanju tako da će se letelica na ovo praktično metalno nebesko telo veličine američke države Mičigen spustiti tek 2029. godine.

Asteroid 16 Psiha jedan je od deset najvećih asteroida u Pojasu asteroida, sa prečnikom od 200 kilometara. Budući da sačinjen skoro isključivo od gvožđa i nikla, smatra se da je on u stvari jezgro protoplanete veličine Marsa, koja je zbog silovitih sudara milijardama godina ranije izgubila svoj spoljni omotač.

Iako se se nećemo svi "obogatiti" ova misija ima veliku naučnu vrednost. Ona treba da pruži redak uvid u daleku prošlost našeg Sunčevog sistema. Modul koji će lansirati Spejs-eks Ilona Maska na raketi Hevi Falkon raspolože instrumentima koji imaju tri zadatka: da izmere ostatke magnetnog polja asteroida, napravi preseke u visokoj rezoluciji kako bi se videla razlika između metalnih i silikatnih sastojaka ovog nebeskog tela. Napredni spektrometar će pomoću gama zraka i neutrona detektovati, meriti i mapirati sastav asteroida.

Asteroid Psiha, nazvan po grčkoj boginji duše, prvi put je otkrio italijanski astronom Anibale de Gasparis 17. marta 1852. godine.

Autor: redportal.rs