Standarde za bezbednu veštačku inteligenciju trebalo bi da uspostave inženjerske komore po uzoru na medicinu

Oblast veštačke inteligencije se brzo širi i stvoriće moćne alate koji zahtevaju zakonodavstvo i društvene norme, upozorio je izvršni direktor američkog tehnološkog giganta Nvidia.

Huang je među važnim igračima u oblasti veštačke inteligencije, pošto se Nvidijini čipovi koriste u najsavremenijim uređajima kao što je superkompjuter koji je Majkrosoft napravio za pokretanje OpenAI.

Na sastanku u Stokholmu, zvaničnici su objavili da nadograđuju najbrži švedski superkompjuter sa Nvidia alatima kako bi, između ostalog, razvili "model velikog jezika“ koji će tečno govoriti švedski.

- Zapamtite, ako dobro razmislite, shvatićete da je sve što je bilo korisno u vašem životu, otvaralo nove mogućnosti ili bilo odlično za društvo, verovatno moglo da bude štetno - upozorio je čelnik američke kompanije.

Političari kao što je Ted Lieu, demokrata Kalifornije u Predstavničkom domu američkog Kongresa, smatraju da bi SAD trebalo da osnuju federalnu agenciju za regulisanje veštačke inteligencije.

U tekstu objavljenom u ponedeljak u Njujork tajmsu, Liu je upozorio da sistemi poput softvera za prepoznavanje lica koje koristi policija mogu pogrešno identifikovati nevine ljude iz manjinskih grupa.

Standarde za bezbednu veštačku inteligenciju trebalo bi da uspostave inženjerske komore po uzoru na medicinu, smatra šef Nvidije. On, međutim, naglašava da će ključnu ulogu imati zakoni i društvene norme.

Koja će biti društvena norma za korišćenje (veštačke inteligencije)? Koje pravne norme treba da uspostavimo za njegovu upotrebu? Huang je sumirao važna otvorena pitanja.

Autor: redportal.rs

#društvene norme

#veštačka inteligencija

#zakoni

#Šef Nvidije