Univerzitetske studije su pokazale da bi hranjenje krava morskom travom moglo značajno smanjiti njihovu emisiju metana

Milijarder Bil Gejts uložio je u australijski start-ap za klimatsku tehnologiju koji planira smanjiti emisiju metana kod kravljeg podrigivanja.

Suosnivač Majkrosofta otvoreno je govorio o uticaju proizvodnje mesa na okolinu. Metan je najčešći staklenički gas nakon ugljen dioksida (CO2).

Stoka kao što su krave, koze i jeleni proizvode metan kada njihovi želuci razgrađuju tvrda vlakna poput trave za probavu. Ovaj proces fermentacije stvara gas metan koji se potom uglavnom ponovo izbacuje. Univerzitetske studije su pokazale da bi hranjenje krava morskom travom moglo značajno smanjiti njihovu emisiju metana.

Investicionu firmu podržavaju i izvršni direktor Amazona Džef Bezos, te kineski poduzetnik i suosnivač Alibabe Džek Ma.

- Veoma smo zadovoljni prijemom koji smo dobili od fondova za uticaj na klimu širom sveta - rekao je izvršni direktor Rumin8, David Mesina.

Prošlog oktobra, Novi Zeland je predložio oporezivanje gasova staklene bašte koje životinje na farmama proizvode podrigivanjem i mokrenjem u pokušaju da se izbori sa klimatskim promenama. Gotovo polovina ukupnih emisija stakleničkih gasova potiče od poljoprivrede, uglavnom metana.

U 2019. godini, metan u atmosferi dostigao je rekordne nivoe, oko dva i po puta iznad onoga što je bio u predindustrijskoj eri. Pojedinačni molekuli metana imaju snažniji učinak zagrevanja na atmosferu od pojedinačnih molekula CO2. U periodu od 100 godina metan je 28 do 34 puta topliji od CO2.

Autor: redportal.rs

#Krave

#bil gejts

#podrigivanje