Mercedes deli deo profita sa svojim zaposlenima

Nemačka kompanija Mercedes-Benz od 1997. godine deli deo profita sa svojim zaposlenima, a ove godine će im biti isplaćen rekordan iznos.

Godine 2022. je oko 100.000 Mercedesovih zaposlenika dobilo bonus od 6.000 eura kao "znak poštovanja" nakon profitabilne 2021. godine, a nakon prošlogodišnjih performansi, nemački gigant je najavio rekordni bonus u iznosu od 7.300 evra. Novac će dobiti oko 93.000 kvalifikovanih zaposlenih.

Bonus će biti isplaćen zaposlenima u Nemačkoj zajedno s platom za april. Početkom finansijske 2023. godine bit će ustanovljen novi sistem za izračunavanje bonusa. Iz Mercedesa kažu da će nova strategija biti usklađena s postojećim sistemom za menadžment.

Ovi velikodušni bonusi dolaze u vreme kada je Mercedes odlučio uložiti 40 milijardi do kraja desetleća za finansiranje svoje električne ponude. Luksuzni nemački brend namerava od 2030. godine prodavati samo električna vozila na tržištima gde to uslovi dozvoljavaju.

Kompanija razvija nekoliko novih platformi kao što su MMA za kompaktne automobile MB.EA za srednja i velika vozila, kao i AMG-EA platforma za modele visokih performansi. Pored toga VAN.EA platforma će biti baza komercijalnih vozila i minivana.

U saradnji s partnerima će Mercedes izgraditi osam fabrika za proizvodnju baterija kako bi podržala svoju rastuću ponudu električnih automobila. Takođe, namjerava smanjiti budžet za razvoj motora s unutrašnjim sagorijevanjem za 80% do 2026. godine, a to će imati direktne reperkusije na radnu snagu u svrhu smanjenja troškova. Iz istog razloga će ponuda kompaktnih automobila biti pojednostavljena, a veruje se da A-Klasa hatchback i sedan idu u istoriju, kao i B-Klasa.

U Mercedesu veruju da će hibridni i električni automobili činiti polovinu ukupne godišnje prodaje do 2025. godine, pet godina ranije nego se prvobitno procenjivalo.

Autor: redportal.rs

#Mercedes

#Radnici

#bonus