Institucionalna služba za akcionare saopštila je da je Kukova plata bila 1.447 puta veća od plate prosečnog zaposlenog u Eplu

Izvršni direktor Epla Tim Kuk smanjiće svoje godišnje plate za više od 40 odsto ove godine. Tehnološki gigant kaže da Kuk traži smanjenje nakon kritika akcionara.

Prošle godine Eleove akcije su naglo pale zbog problema sa snabdevanjem i globalnog ekonomskog usporavanja.

- Komitet za nadoknade je odmerio povratne informacije akcionara i preporučio Kuku da prilagodi svoju nadoknadu u skladu sa primljenim povratnim informacijama - naveo je Apple u podnesku Ministarstvu finansija SAD.

Najveća razlika u odnosu na njegov platni paket je kako će biti dodeljene njegove akcije u kompaniji. Kompanija mu je dodelila 75 miliona dolara zaliha 2022. godine, od čega je polovina zasnovana na tome kako se Apple ponašao na berzi. Za ovu godinu naknada je smanjena na 40 miliona dolara.

Institucionalna služba za akcionare saopštila je da je Kukova plata bila 1.447 puta veća od plate prosečnog zaposlenog u Eplu. Kuk je postao izvršni direktor kompanije Epl u avgustu 2011. samo nekoliko nedelja pre smrti suosnivača Stiva Džobsa.

Autor: redportal.rs