Probni let je trajao 90 minuta, a izvedena je i simulacija dopune goriva u vazduhu

Britansko Kraljevsko vazduhoplovstvo (RAF) uspešno je završilo probni let ogromnog vojnog transportnog aviona koji koristi ulje za jelo kao gorivo.

Značajno je da je RAF održavao let koristeći 100% održivo avio gorivo (SAF), što je prvi put u istoriji UK za bilo koji avion. U testu je korišćena vojna verzija Erbas A-330 - RAF Voјаdžer koji je leteo iznad Oksfordšira, otvarajući nove mogućnosti za budućnost vojnih i civilnih aviona.

SAF se proizvodi od održivih sirovina, kao što je korišćeno jestivo ulje, a emisije ugljenika su do 80% niže u poređenju sa konvencionalnim mlaznim gorivom. Cilj je da se smanji zavisnost RAF-a od globalnih lanaca snabdevanja gorivom, poveća operativna otpornost i smanji njegov ugljenični otisak.

– Trebalo bi da budu ponosni na ovo dostignuće. Ovo je veliki korak napred za RAF kao i za Ministarstvo odbrane. Britanija predvodi put u razvoju budućih operativnih sposobnosti u svetu pogođenom klimatskim promenama - rekla je britanska sekretarka odbrane Anabel Goldi.

Probni let je trajao 90 minuta, a izvedena je i simulacija dopune goriva u vazduhu. Velika Britanija ima za cilj neto nultu emisiju ugljenika do 2050. godine.

pročitajte još

Kijev bez VODE 😨

Autor: redportal.rs

#gorivo

#let

#ulje za jelo

#vojni avioni