Problem neplaćeni računi

SARAJEVO: Lokalni Majkrosoft partner u BiH zvanično je obavestio Ministarstvo komunikacija i transporta u Savetu ministara o ukidanju jednog od pripejd servisa, koji koristi 8 institucija, ukoliko uskoro ne budu plaćeni računi, potvrđeno je BL portalu iz ovog resora.

Prema rečima Majde Tatarević, stručnog savetnika za odnose sa javnošću, nakon isteka ugovora sa Majkrosoftom, može doći do obustave pružanja određenih usluga.

Kako nezvanično saznaje BL portal, najavljena je blokada Azure, platforme kao jednog od servisa iz Ugovora sa Majkrosoftom, jer je to jedina platforma koja se plaća na mesečnom nivou. Taj servis dozvoljava klijentu da hostuje svoju aplikaciju u klaudu tako da ne mora da kupuje i održava vlastite servere.

BL portal navodi da je nakon isteka ugovora u junu, kompanija Sys kompani, koja je lokalni Majkrosoft partner u BiH, poslala obaveštenje da fakture nisu plaćene i da ima kašnjenja, a sada nakon 3 meseca stiglo je poslednje upozorenje da će ovaj servis biti ukinut u narednih nekoliko dana.

Isti izvor podseća da institucije BiH svake 3 godine obnavljaju Ugovor sa kompanijom Majkrosoft, koja, između ostalog, vrši usluge skladištenja njihovih podataka na svojim serverima.

Iz Ministarstva navode da, zbog oslanjanja na Majkrosoft ne postoje rezervne varijante za čuvanje podataka, kao i da se radi na obnavljanju ugovora.

Autor: nezavisne.com

#BiH

#Majkrosoft

#ugovori