Istraživač ponašanja ljudi u METAVERSE mreži prijavila virtuelno seksualno zlostavljanje

Grupa istraživača sa SumOfUs NGO organizacije iskusila je zlostavljanje i torturu u metaverse platformi Horizon Worlds. Svež izveštaj organizacije pod naslovom Metaverse: Još jedna septička jama toksičnog sadržaja, otkriva da je iskustvo virtuelne realnosti prepuno rasne diksriminacije, oružja, nasilja pa čak i silovanja.

Izveštaj je na sva zvona ukazivao na kompletno odsustvo umerenosti na platformi, opisujući je kao mesto na kome se uzgajaju svakakvi oblici opasnog sadržaja:

Već nakon nekoliko minuta kako su se ulogovali u platformu, SumOf Us istraživači su se suočili sa gomilom homofobnih imena, prozivki, nasilja oružjem (čak i virtuelno grupnu pucnjavu u kući), sa drogom koja je svugde po virtuelnim prostorijama, kao i sa nastranim uhodama koji su pratili istraživača kroz različite svetove.

Jedna od istraživača je bila i mlada žena, koja je koristila ženskog avatara (predstavu sebe u metaverse) sa ženskim glasom o gde je , kako navodi, bila silovana od strane jednog korisnika dok su drugi posmatrali. Iskustvo je opisala kao dezorjentišuće i konfuzno:

Oko sat vremena nakon što smo ušli na platformu, SumOfUs istraživač je odveden u privatnu prostoriju na žurci gde je silovana od strane korisnika koji joj je konstantno govorio da se okrene, tako da bi mogao da je "uzme od pozadi" i da drugi korisnici mogu da gledaju kroz prozor u prostoriji - sve to dok je jedan korisnik bio u prostoriji i posmatrao dok je dodavao virtuelnu vlašu votke.

Kompanija Meta pokušala je da okrivi za ceo incident samog istraživača, ističući da je sama ugasila sigurnosnu opciju koja sprečava druge korisnike da se približe njenom avataru. Kada se uključi opcija, niko ne može da priđe vašoj virtuelnoj personi bliže od 1,5 metara.

Ovaj sistem ličnog ograničenja je uveden u februaru nakon izveštaja koji su ukazivali da dolazi do nepropisnog ponašanja, seksualnog zlostavljanja, "pipanja" pa čak i grupnog silovanja na Horizon virtuelnoj platformi. Jedan od incidenata je i prijavljen od strane njenog beta testera (testera rane verzije softvera) koja je prijavila da je virtuelno bila ispivana i doticana od strane 3 ili 4 muška avatara sa muškim glasovima. Ona je kasnije još jednom ponovila ceo slučaj samo što je ovaj put decidno nazvala incident silovanjem i navela:

Suštinski, mene su virtuelno grupno silovali i sve vreme slikali ceo događaj.

Autor: redportal.rs

#Facebook

#Gropno silovanje

#Izveštaji

#Metaverse

#Oružje

#Virtuelno zlostavljanje

#droga

#homofobija

#meta

#optužbe

#perverzije

#platforma

#pogrdna imena

#prozivke

#pucnjava

#septička jama

#silovanje

#uhođenje