Pozitivan efekat nesumnjiv 🧐

Studija, objavljena u naučnom časopisu nature, analizirala je 9.855 dece iz SAD koja su učestvovale u ABCD studiji ( studiji razvoja mozga kod dece u starosti 9 do 10 godina koja su praćena u rasponu od 2 godine). Studija je takođe analizirala koje efekte na inteligenciju ima igranje video-igara, kao i gledanje televizije, Jutjuba, Tviča i aktivnosti na društvenim mrežama.

Kako je navedeno u studiji:

Digitalni mediji definišu moderno detinjstvo, ali kognitivni efekti koje ono ostavlja po decu još uvek nisu jasno određeni niti definisani. Mi verujemo da će studije, zajedno sa genetskim podacima, iskristalisati različite tvrdnje i kontekstualno definisati različite stvari koje su do sada bile okarakterisane kao genetske predispozicije. Naš fokus u ovoj studiji je uticaj vremena provedenog pred ekranom na inteligenciju, odnosno na sposobnost da se efikasno uči, razmišlja racionalno, razumeju kompleksne ideje i sposobnost da se adaptira na kompleksne situacije.

Rezultati studije su proizveli rezultate koje su takođe potvrdile i druge studije koje su se pojedinačno bavile različitim slučajevima - igranje video-igrica ne utiče negativno na inteligenciju dece, zapravo, video-igre je poboljšavaju.

Naše najvažnije otkriće je da igranje igara pozitivno utiče na promene u inteligenciji tako da su deca, stara od 9 do 10 godina, koja su više vremena provela igrajući video-igre pokazala najveći napredak u razvoju ineligencije za dve godine posmatranja. Ovo je u skladu sa različitim kognitivnim boljicima koja su dokumentovana u eksperimentalnim studijama o uticaju video-igara na decu. Takođe, i gledanje video materijala ima pozitivan uticaj na inteligenciju, što je kontra prethodnim studijama koje su se bazirale na analizi inteligencije ljudi koji gledaju televiziju.

Nakon dve godine, tim je otkrio da oni koji su proveli duže vremena igrajući video-igrice povećali su svoj IQ za oko 2,5 poena iznad proseka svojih vršnjaka.

Kada se analizirao efekat drugih aktivnosti, poput vremena provedenog na društvenim mrežama i gledanja različitog sadržaja, otkriveno je da nikakvog efekta nije bilo. Kako pozitivnog tako i negativnog.

Autor: redportal.rs

#10 godina

#9 godina

#Društvene mreže

#Gaming

#IQ

#Igrice

#Kognitivne sposobnosti

#Kompjuterske igre

#Nauka

#PC igre

#Pozitivan uticaj

#Video igre

#You Tube

#analiza

#deca

#dece

#igranje igrica

#inteligencija

#konzole

#psihologija

#razvoj

#studija

#televizor

#tv