Američki, kanadski i izraelski biznismeni platili su po 55 miliona dolara za vožnju raketom i smeštaj

Tri multimilionera biznismena pristala su i ušla u Međunarodnu svemirsku stanicu u onome što je prepoznato kao prekretnica za komercijalno istraživanje svemira.

Zajedno sa penzionisanim NASA astronautom, sa Floride lansiran je SpaceX. Četvoricu muškaraca dočekala je tamošnja posada na ISS-u na najskupljoj turističkoj destinaciji na svetu. Američki, kanadski i izraelski biznismeni platili su po 55 miliona dolara za vožnju raketom i smeštaj.

Lansiranje, kodnog naziva Ax-1, naručio je Axiom Space, američki programer svemirske infrastrukture. Lansiranje je bio šesti ljudski svemirski let koji je sproveo SpaceX i prvo privatno lansiranje koje je pristao na ISS.

Četvorica muškaraca kažu da nisu turisti jer će sprovoditi komercijalna naučna istraživanja dok su na brodu, uključujući "tehnologiju samosastavljanja za satelite i buduća svemirska staništa, proučavanje matičnih ćelija raka i prečišćavanje vazduha".

Axiom opisuje misiju kao svoj prvi korak ka izgradnji komercijalne svemirske stanice, za koju NASA očekuje da će poletjeti u narednih nekoliko godina, što će na kraju dovesti do povlačenja ISS-a sa neba. Odgovor SAD na ruski rat u Ukrajini doveo je do toga da se šef Roscosmos obavezao da više neće sarađivati na međunarodnom projektu.

Planovi NASA-e, koji su prethodili invaziji i sankcijama, mogli bi značiti da će ISS biti izvučen iz orbite u januaru 2031. i da će se srušiti na "groblje svemirskih letelica" u najudaljenijem delu Zemljine površine. Četiri astronauta koja su stigla imaće pristup celom ISS-u, izuzev ruskog dela, i živeće zajedno sa tri Amerikanca i Nemcem.

Tri klijenta koji plaćaju su: Larry Connor iz Daitona, Ohajo, koji vodi Connor Group; Mark Pathy, osnivač i izvršni direktor kompanije Montreal’s Mavrik Corp; i Izraelac Eytan Stibbe, bivši pilot borbenog aviona i osnivački partner Vital Capital-a.

Inače, Rusija decenijama ugošćuje posetioce na svemirskoj stanici. Prošle jeseni doletjela je ruska filmska ekipa, a za njom i japanski modni tajkun i njegov pomoćnik. Sada, nakon godina suprotstavljanja turistima svemirskih stanica, NASA se konačno uključuje.

Autor: redportal.rs

#Axiom Space

#Milioneri

#Space X

#nasa

#svemirski turizam